När rätt temperatur har uppnåtts tar jag ut älgstekarna ur ugnen. Kvällens söndagsstek, en älgstek, steker jag i stekpåse med en rejäl klick smör, några lökklyftor, stjälkselleri och morot
Tjälknöl (1 kg)1 st fryst älgstekLag7 dl vatten3 dl rödvin1 dl salt2 tsk rårörsocker1 tsk krossade svartpepparkorn1 tsk torkad timjan2 stora delade vitlöksklyftorLägg älgsteken i en ugnsform och ställ in den i ugnen, sätt ugnen på 100 grader. Jag tog ut min när temperaturen var ca 68 grader, det blev nästan 8 timmar i ugnen för min stek. När steken fått rätt temperatur så ska den läggas ner i lagen och ställas på kylning i 4-5 timmar. 1 st fryst älgstek
Gravad älgstek. ½ kg älgstek eller annat vilt. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º. Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna. Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna
Samtidigt kräver den minimalt med jobb (förutom att passa på temperaturen). Vinkokt älgstek. ca 1,5 kg älgstek. Personligen tycker jag om steken lite rosa och låter den få en innertemperatur på 60-62 grader, se översikten över innertemperaturer. ca 1,5 kg älgstek
1,2 -1,5 kg djupfyst älgstekSaltlake. 2 liter vatten1,5 dl salt10 svarta pepparkorn( ev 10 st enbär )Lägg i den frysta älgsteken på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen på 75 graders värme i 10 - 12 timmar. Temperaturen på köttet ska vara 65 grader för rosa och upp till 75 grader för helt genomstekt. Lägg i den färdiga älgsteken och marinera i ca 5 timmar
Man kan börja med högre temperatur och sänka successivt om man vill). Adrians mor hade fått tag på riktigt fin älgstek som vi snabbt skar loss senor från, stekte i stekpanna med salt och peppar och stoppade i ugnen med stektermometer på 130 grader tills innertemperaturen blev 50 grader (det tog inte särskilt lång tid, men har man bråttom kan man ta 150 grader eller till och med 170 grader så går det snabbare. När köttets innertemperatur uppnått 50 grader tar man ut köttet och slår in det i ugnsfolie och låter det vila i ca 20 minuter
Lägg steken på en plåt och undstek den till temperaturen håller 70-75 grader i 100 graders värme i ca 2-3 timmar. 1 kg älgstek av innanlår eller ytterlår