Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
2 kg knappt mogna syrliga äpplen. 12 kg knappt mogna syrliga äpplen 1 l vatten 9 dl strösocker per liter avrunnen saft 2 msk torkad timjanSkär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta
Syrliga, lövtunt skivade äpplen läggs på smördegslängder och får baka med. Skölj och skala äpplena. Använd alltid så syrliga äpplen som möjligt till bakverk för att de ska få den friska äppelsmaken
Nu är det bara några enstaka äpplen kvar i ett av våra träd. Men i källaren står både äppelmos och äppeldricka, i frysen ligger äppelklyftor och rivna äpplen och i skafferiet står torkade äppelringar, äppelte och äppelchips