Plocka bort skal och kärnhus allt eftersom de fastnar i pressen och är lätta att ta bort. Söta moset lätt efter smak och tillsätt 1 kryddmått citronsyra eller 1 kryddmått askorbinsyra per liter passerat mos. För lättsockrat mos cirka 1-1½ deciliter socker per liter passerat mos
Osötat äppelmos är perfekt på gröten, som ingrediens i desserter eller går bra att använda i bakning där det kan ersätta smör/kokosolja helt eller delvis och gör att bakverken blir saftiga utan tillsatt fett
Beroende på vilka äpplen du väljer att koka din äpplemos av så är vårt tips att du smakar av moset först innan du tillsatt socker, glöm inte att blåsa för tjo vad lätt det är att bränna tungan, och sedan tillsätter lite socker i taget, rör om och smakar av efter hand
Lägg försiktigt ner ballotinen i brässeringsvätskan som ska sjuda lätt under tillagningen. Servera tillsammans med sötpotatispuré, äppelmos och friterad grönkål
Passerade äpplen bränner lätt så var noga med att hela tiden röra om i. Lite kantstötta, men urgoda, Oranier ligger och väntar på att bli riktigt "gött mos"