Potatis, äpple och svamp500 g fast potatis2 stora matäpplen1 schalottenlökar200 g kantareller eller annan svamp (jag fick fuska med konserverade och det gick bra)3 msk dillsmörsalt och svartpepparSkal potatis och äpple. 200 g kantareller eller annan svamp (jag fick fuska med konserverade och det gick bra)
Jag använder svenska äpplen som tack och lov har blivit allt vanligare i matbutikerna. En ekologisk citron bidrar med naturlig citronsyra vilket, förutom att det förhindrar att moset blir tråkigt brunt, har en lätt konserverande effekt
Valfri mängd äpplen. Jag använde ca 10 stycken äpplen från ett katja-äppelträd i trädgården (de är röda och därför är mitt äppelmos rosafärgat. 0,75 tsk askorbinsyra (detta är helt enkelt c-vitamin och gör att äppelmoset inte blir brunt och har en konserverande effekt)
Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
Men också ta vara på den smakexplodernade svenska äpplena, plommonen och de små söta gråpäronen. Jag använde vanligt socker, och pressade i lite citronsaft som jag har hört ska hjälpa till att konservera sylt och marmelader och göra dem tjockare
Skär tomat, äpplen och lök i klyftor. Efter lite googlande på recept slutade det ändå med att vi valde det som finns i vårt vältummade och nedstänkta exemplar av Safta sylta konservera utgiven av ICA-provkök 1972. 2 små äpplen. 2 små äpplen