När det börjar få färg häll i ärtorna och låt fräsa med en stund. Tina ett kilo frysta ärtor. I nödfall går det att använda bacon eller sidfläsk istället för pancetta, men det blir inte samma smak
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Kikärtor- kommer ursprungligen från gamla Mesopotamien, men odlas numera i Medelhavsländerna. Om du rostar kokta kikärtor i en stekpanna och saltar lite så får du riktigt goda snacks
Bryn fläsket knaprigt, koka potatis och gröna ärtor. Bryn i smör på medelhög värme. Stekt fläskmed löksås och färskpotatis 4p. Krydda med peppar och låt såsen puttra ca 10 minuter, eller tills löken är mjuk
Gröna ärtor . Hettade upp en liten stekpanna med smör och rapsolja. Stekt Fläsk. "rösti och råraka är ganska lika, med skillnaden att rösti kan göras på kokt potatis (medan rårakan alltid görs på rå), man kan använda ägg som bindningsmedel (i rårakan är det bara potatisstärkelsen som binder) och dessutom är röstin lite tjockare – en råraka ska vara lövtunn
Låt nu soppan koka sakta under lock, tills ärtorna är riktigt mjuka och fläsket mört. Har man endast tillgång till hårt vatten, tar det längre tid att få ärtorna mjuka
Koka ärtorna. Servera med det knaperstekta fläsket. Här en variant som med fördel avnjutes tillsammans med en god skiva surdegsbröd och ett lätt rödvin
Frysta ärtor är något vi tidigare har använt i pastasåser, bland annat tillsammans med räkor, varmrökt lax och kallrökt lax, och denna gången fick dom sällskap av rökt sidfläsk