Kikärtor- kommer ursprungligen från gamla Mesopotamien, men odlas numera i Medelhavsländerna. Den har ett segt skal och passar därför inte till puré eller mos
Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon. 12 dl gröna ärtor. 1600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen salt 500 g grädde, iskall 4 äggulor, iskalla 0,5 tsk épice riche (fyra kryddor) 3 dl bröd, dagsgammalt, rivet 100 g smör 2 dl gröna ärtor. 1potatismos800 g potatis, skalad 2 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk) 200 g smör salt. Bryn 100 g smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna
Grovhacka nötterna och blanda med stekta löken och fänkålen samt ärtor och sköljda svarta bönor. Slå av vattnet och kör sedan grönsakerna till ett mos med hjälp av en mixerstav
När det gäller dom "stampade" ärtorna så är det väldigt enkelt. Häromdagen hade vi den tillsammans med andra rotsaker i ugnen och det blev riktigt gott, denna gången fick den göra potatisen sällskap i moset
4 Mos 900 g mjölig potatis 2 dl mjölk salt och peppar Kotlett ca 600 g benfria kotletter 1/2 msk olja 250 g små, gröna ärter Dressing 1 msk senap 2 msk vatten 2 msk olja Lägg till i inköpslistan
Sesampanerade tofupinnar med grön blomkålsmos & ärtor. Servera med kokta gröna ärtor, använd gärna marinaden som blir kvar från tofun som en liten sås att hälla på pinnarna
Goda lammfärsbiffar som serveras på ett fat med en mos gjord på ärtor och mynta. Fräs sedan ärtorna i smör och mixa dem i en matbredare med mynta och saften från en citron