2 tsk salt. 2 krm svartpeppar, nymald. 2kg potatis. 75 g smör. 2 st purjolökar. 2 tsk salt. 2 st apelsiner. 2 msk rödvinsvinäger. 1,5 st hönsbuljongtärning. 0,75 tsk salt. 0,5 krm svartpeppar, nymald. 0,5 dl apelsinlikör, t ex Cointreau. 1,5 msk maizena majsstärkelse. 2 msk smör. Salta, peppra och stek med feta sidan nedåt i het panna ca 2 min. Vänd och stek andra sidan ytterligare ca 2 min. 2. Sätt ugnen på 250°. Vänd i potatisen och stek mitt i ugnen ca 20 min. 5. Koka under lock ca 20 min. Sätt ugnen på 150° och färdigstek ankbrösten mitt i ugnen till 65° innertemp, ca 20 min. Höj ugnsvärmen till 225° och värm potatisen 10 min. 2 tsk salt. 2 krm svartpeppar, nymald. 2kg potatis. 75 g smör. 2 st purjolökar. 2 st apelsiner. 2 msk rödvinsvinäger. 1,5 st hönsbuljongtärning. 0,75 tsk salt. 0,5 krm svartpeppar, nymald. 0,5 dl apelsinlikör, t ex Cointreau. 1,5 msk maizena majsstärkelse. 2 msk smör
krås ur ankan, skölj den och torka den med papper. Fyll ankan med äpplen. Lägg ankan i en ugnsform. Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen
Helstekt anka är en riktig festmåltid. Gnid ankan med citron både invändigt och utvändigt. Fyll ankan med äpplebitarna och eventuellt också hals och lever om du fått med dem
Sätt på ugnen på grill så att plankan ”bränns av” och låt den svalan. Spritas moset runt plankan, lägg på kött, sparris/baconet och tomaten och gratinera tills duchessepotatisen fått fin färg och servera med bearnaisesåsen
2 ankbröst. 2 vitlöksklyftor. 2 dl vatten. Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör. 2. Vispa i 2 msk smör precis innan servering. 5. Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 60-62 grader (rosastekt). 1 kg potatis. 2 dl mjölk. 2 dl vispgrädde. 2 vitlöksklyftor. 100-150 gram chevre. 2. Häll över i en ugnssäker form och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda färdigt tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Det tar ytterligare 15-20 minuter. Och en fransk Bourgogne, Vielles de Pinot Noir Albert Bichot (5470) är förstås en klassiker till anka. 2 ankbröst. 2 vitlöksklyftor. 2 vitlöksklyftor
Vad man ska tänka på när man grillar anka är att den är fet och att fettet lätt tar eld. Grillade ankbröst med ugnspotatis och gräddsås (4 pers)2 ankbröst á ca 300 gSnitta den feta sidan genom fettet ner till köttet med 1,5 cm mellanrum, 5-10 snitt per bröstMarinad1 liter vatten1/2 dl salt1/2 dl farinsockerrivet skal en apelsinMarinera ankbröstenen ca 1 timmeVärm grillen med glöd under halva ytan av grillgallret. Vik ihop till ett tätt paket, låt grilla i indirekt värme till brösten har en temperatur på 58-59 C. Potatis1 kg fast potatisSkala och halvera potatisenHäll 2 msk rapsolja i botten på en ugnsformLägg i potatisen med snittytan nedåtSalta med 3/4 tsk saltSkär ner en bit smör på 30 g i formenUgnsbaka i 200 C varmluftVar femte minut penslas potatisarna med det smälta smöret tills man fått en vacker yta. Potatisen är klar efter ca 25-30 min. Gräddsås2 dl grädde1msk cointreauköttsaft från den färdiga uppskurna ankanKoka ihop på medelvärme under omrörning till lagom konsistens, smaka av och tillsätt ev lite saltKryddmix1 kanelstång1 bit pomerans3 hela kryddnejlikor1 msk farinsocker1 tsk hel svartpepparmixa i kryddkvarnSugarsnaps200 g färska sugarsnapsÅngkoka sugarsnaps i 5-10 minuter tills det känns lagom krispigaAnkbrösten och kryddmixen är taget ur "Paul grillar" av Paul Svensson 2 ankbröst á. 1/2 dl salt. 1/2 dl farinsocker
Flambera ankan hastigt över öppen låga, så att alla kvarvarande fjun från plockningen försvinner. Skålla ankan i ett durkslag så att alla delar skållas
TwitterFacebookGillaGilla Laddar. Har du hittat anka. 7 timmar (baserat på 3,2kg fågel) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan. 2. 10-30 kr per portion beroende på inköpspris, denna kostade 29. 90 kr/kg, men ordinarie pris skyltades till 79. Hel kalkon (3,2kg). Sätt ugnen på 200 grader. 2. 5. Efter ca 60-70 min, minska temperaturen till 125 grader. 2. 3,2kg
Anka. In ugnen 175 grader i ca 15 min. Låt vila i 5-10 min. Skala potatisen dela i 2 delar, salta, lägg i en ugnsfast form. In i ugnen ca 25 min. 1 kg sparrispotatis. 2 dl rödvin. 2 dl vatten
En härligt mumsig amerikansk äppelpaj, en sådan som Farmor Anka brukar göra. Pajdeg (du behöver 2 stycken). 260 gram mjöl. 1/2 tsk salt. 2 msk vatten. 150 gram smör. 1 ½ kg gröna äpplen, skalade, urkärnade och skurna i medeltjockna skivor. 200 gram strösocker. Du behöver göra 2, en till botten och en till locket. Värm ugnen till 175 grader. Förgrädda pajskalet i 175 grader ica 10-15 minuter. Eftersom det är himla tråkigt att skala, kärna ur och skiva 1,5kg äpplen så kan jag verkligen rekommendera en smart pryl jag köpt hos Fika Mera, en Moster Huldas äppelskalare, poppis hos barnen. Mer info om det finns här 260 gram mjöl. 1/2 tsk salt. 2 msk vatten. 150 gram smör. 1 ½ kg gröna äpplen. 200 gram strösocker. ca 10-15 minuter
½ kg svartrötter. Putsa bort senor från köttsidan på ankan, men behåll fettet. Stek i het panna på ankans feta sida till en gyllene färg, vänd och stek lite lätt på köttsidan, tillsätt en klick smör