Jag fick skynda mig att fota dessa kolor innan maken åt upp alla, för han älskar verkligen kola. Men tänk på att kolasmeten blir riktigt varmt, så på med grytvantar och akta barnen
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan. När den svalnat klipper eller skär du kolan i bitar. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, låt koka i ca 5 minuter. 3 msk vaniljsocker eller kakao (beroende på om man vill ha mörk eller ljus kola)
Idag så har jag kokat choklad kola. Det betyder att du kyler ner nån tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten, och du kan forma till en kula
Tag av ifrån kastrullen och rör ner mjölkchoklad tills allt smält och det blir en jämn kola. Låt svalna och kallna i kyl någon timme innan kolan skärs upp i lagom stora bitar
Kola på 5 minuter kan det bli bättre. 50g smör. 50g marabou lakrits (Funkar även men annan smak om detta önskas). 4 msk vetemjöl. Kokan samma alla ingredienser och kulprovet efter 5 minuter. Kan behövas koka längre än 5 minuter. 50g smör. 50g marabou. 4 msk vetemjöl. 5 minuter. 5 minuter H
Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig
50 g smör. 1,5 dl vispgrädde. 0,5 dl mörk sirap. Blanda alla ingredienser utom riset i en kastrull och låt koka under omrörning tills blandningen uppnått 120 grader (ca 15 minuter). Fördela smeten i 30-35 knäckformar. Inlägget Kola med rispuffar dök först upp på Det ljuva 40+ livet. 50 g smör. 1,5 dl vispgrädde. 0,5 dl mörk sirap. ca 15 minuter
Jag älskar kolor men kan tycka att bara göra en helt "vanlig" kola kan bli lite trist. Kolan har inte en supertydlig ölsmak men ger mer en djupare ton till kolan och en humle-eftersmak