Majonnäs och aioli är riktigt bra fettkällor och de blir så mycket godare om du gör dem själv. För vanlig grundmajonnäs brukar jag bara använda örtsalt och lite lökpulver
0,5 dl majonnäs. 1. Ha ner smör i en skål och pressa i vitlöken. Ställ in i micron ca 30 sekunder. 2. Rör ihop majonäs och creme fraiche och ha sedan ner den micrade vitlöken
Vill ni inte ha aioli utan bara majonnäs så struntar ni i vitlöken men använder receptet i övrigt. Vispa tills all olja är i och det har blivit en tjock majonnäs
Aioli är egentligen bara majonnäs blandat med vitlök. Dock har jag misslyckats med majonnäsen två gånger tidigare men nu efter jag köpt Tommy Myllymäki´s bok om sås, så gick det tydligen alldeles utmärkt att få till en fin majonnäs
Ha i en klyfta vitlök, lite ljus soja och mer senap för en mustig umamidoftande aioli eller kanske lite mer senap och vitvinsvinäger istället för citron för en kaxigare fransk majonnäs
Om du vill göra en aioli smaksätter du bara med lite vitlök och en gnutta cayennepeppar eller om du vill ha en kall bearnaisesås, blandar du i lite vitvinsvinäger och dragon
Börja mixa och tillsätt rapsoljan droppvis på samma sätt som när du gör en majonnäs. En lite hetare aioli smaksatt med rökt paprikapulver och sambal oelek, passar bra till fiskgryta eller grillat kött, också mycket gott att blanda i en potatissallad
Det är en bra grund som man sedan kan göra tillexempel aioli eller kall bearnaise av. Hemmagjord majonnäs är superenkelt att göra och blir så mycket godare än den man köper på burk eller tub