Att göra brunkål recept

Brunkål

Brunkål

Brunkål är något som har blivit en tradition här hemma på vårat julbord under de senaste 5 åren, så himlans gott och dessutom så enkelt attgöra. 2 ½ dl vatten. Häll på vattnet, några droppar soja och smula i buljongen, rör om och låt sedan puttra under lock på låg värme i ca 1 timme. 2 ½ dl vatten
Kålpudding på överbliven brunkål

Kålpudding på överbliven brunkål

Toppred med vetemjöl du rört ut i lite vatten. Rör i färs och brunkål. 500 gr brunkål. Blanda ströbrödet med mjölken och låt svälla någon minut
Krämig grönkålssallad

Krämig grönkålssallad

Att ha någon annan kål än den bruna varianten på julbordet har vi aldrig provat, brunkål är det som gäller och så har det varit sen urminnes tider när det äts skinka, prinskorvar och köttbullar för vår del
Glögglaserade revben

Glögglaserade revben

Dags att lägga in sill, grava lax, göra korv och allt annat pyssel man kan syssla med innan jul. För att få det lite juligt så glaserade jag revbenen med glögg (och lite annat, se nedan)
Krispigt fantastiskt god Grönkålssallad

Krispigt fantastiskt god Grönkålssallad

Fast som stekt [eller vad det nu är man gör med den, precis som med brunkål] är inte alls det samma som att äta den som en sallad och efter att vi ätit julbord på Ikea i november där en av rätterna var en kall grönkålssallad som var jättegod har jag tänkt att jag måste bara prova på attgöra något liknande själv
Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

Så, dags att testa. Frågan är nu vem som tar sig an brunkålen. Häll bort kokvattnet, skär grönkålen i mindre bitar

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika

Koka i ett par minuter i lättsaltat vatten tills bladen börjar lossna och mjukna. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Senapsgriljerad skinka

Senapsgriljerad skinka

Vi båda växte upp i villfarelsen att alla gjorde som vi och mumsade på brunkål på julafton, men se så äro icke fallet
Nyttig grönkål kungligt populär

Nyttig grönkål kungligt populär

Så här i jultid är det rätt läge att uppmärksamma alla grönkålen hälsofördelar, eller hur. Mixa ner kål i en smoothie, gör grönkålschips till fredagsmyset eller varför inte göra en värmande grönkålssoppa

Julbord 2010

För vår egen skull har jag skrivit lite anteckningar efter vissa saker med hur mycket som hade varit lagom attgöra, för att slippa äta julrester fram till påsk
KÖTTFÄRSGRATÄNG MED VITKÅL OCH LINGON

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED VITKÅL OCH LINGON

Det bästa är så klart att man har mat med sig till jobbet, om man inte glömmer den i kylskåpet. Eller brunkål vet jag inte om jag smakat ännu
Kåldolmar

Kåldolmar

Fyll en kastrull till hälften med vatten samt salt, stor nog att rymma ett helt vitkålshuvud eller två små
Grönkålsrisotto och en kryddmix.

Grönkålsrisotto och en kryddmix.

) I risotton har den hamnat bara några minuter innan den ska serveras, på så vis behålls en del av spänsten utan att det blir alldeles för stabbigt
Enkla wienerbröd ca 20 st

Enkla wienerbröd ca 20 st

Micke är på gång attgörabrunkål. Tanken var ju att baka Rimbobullar. så tycker jag om just denna brunkålen också
Julafton och maten 2014

Julafton och maten 2014

Som vanligt har vi ett lugnt julfirande där fokus ligger på god mat och att träffas. Detta är något vi kommer göra om många gånger