Brunkål är något som har blivit en tradition här hemma på vårat julbord under de senaste 5 åren, så himlans gott och dessutom så enkelt attgöra. 2 ½ dl vatten. Häll på vattnet, några droppar soja och smula i buljongen, rör om och låt sedan puttra under lock på låg värme i ca 1 timme. 2 ½ dl vatten
Att ha någon annan kål än den bruna varianten på julbordet har vi aldrig provat, brunkål är det som gäller och så har det varit sen urminnes tider när det äts skinka, prinskorvar och köttbullar för vår del
Dags att lägga in sill, grava lax, göra korv och allt annat pyssel man kan syssla med innan jul. För att få det lite juligt så glaserade jag revbenen med glögg (och lite annat, se nedan)
Fast som stekt [eller vad det nu är man gör med den, precis som med brunkål] är inte alls det samma som att äta den som en sallad och efter att vi ätit julbord på Ikea i november där en av rätterna var en kall grönkålssallad som var jättegod har jag tänkt att jag måste bara prova på attgöra något liknande själv
Koka i ett par minuter i lättsaltat vatten tills bladen börjar lossna och mjukna. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Så här i jultid är det rätt läge att uppmärksamma alla grönkålen hälsofördelar, eller hur. Mixa ner kål i en smoothie, gör grönkålschips till fredagsmyset eller varför inte göra en värmande grönkålssoppa
För vår egen skull har jag skrivit lite anteckningar efter vissa saker med hur mycket som hade varit lagom attgöra, för att slippa äta julrester fram till påsk