Det går ju även att använda chiafrön för att få en syltkonsistens på sina bär. Nu har jag dock insett att man kan skippa allt sådant och istället satsa på att låta bären reducera ner sig en timme eller två, så blir det kanonbra konsistens helt utan att tillsätta något
Igår gjorde jag en grymt god Chia sylt med blåbär, hallon och rosmarin. Nyttig är den också, full av välgörande ämnen från både bär, rosmarin och chiafrön
Av bären jag köpte där gjorde jag en sylt med chili och mynta. Det har inte blivit några besök i blåbärsskogen för min del, men väl ett besök på Bondens marknad - ett "good enough"-alternativ
Frukten och bären la jag i kylskåpet kvällen innan, så att de tinat lagom till morgonen. Något annat som hände igår var att jag så snart jag stigit upp efter min skönhetssömn kokade sylt
Mosa bären med en gaffel. 3 dl valfria bär, färska eller frysta. Blanda med chiafrön. Rör eventuellt ner lite sötning och smaksättning, exempelvis lite riven ingefära eller kardemumma
Jag börjar med ett höstligt recept på sylt som passar perfekt till ha i kylen under vintern. 3 dl amerikanska blåbär. 1 dl syltsocker. Låt koka i ca 10 – 15 minuter, eller tills bären börjar gå sönder. 3 dl amerikanska blåbär. 1 dl syltsocker
Vi tar alla små slattar av frysta bär som frysen kan uppbringa och så sätter vi fart. När vårvindarna viner och solen fått för sig att gömma sig bakom de gråa molnen då kokar vi sylt
Eller varför inte prova att ha finhackad färsk rosmarin i blåbärssylten, fantastiskt gott. Enkelt och snabbt sätt att göra din egen marmelad eller sylt
Tänk på att sylten varken ska bli för fast eller för rinnig. 2 l bär. 11 kg syltsockerRensa (och skölj ev) bären och dela de som är stora på mitten. 1Blanda bär och syltsocker i en tjockbottnad kastrull eller gryta. 1Koka försiktigt i 3-10 minuter beroende på typ av bär. 1Skumma under tiden sylten kokar