Hård och knaprig blir skorpan på brödet, nästan som stenugnsbakat. Vänd på det varma brödet och knacka på undersidan, om det låter ihåligt är det klart
Bearbeta degen i skålen med händerna så att den blir smidig. 2 dl rågmjöl (gärna grovt rågmjöl). Om du har en stektermometer kan du ta ut brödet när den visar 97 grader. 2 dl rågmjöl (gärna grovt rågmjöl)
Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull
Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag. Häll 4 dl kokande vatten över 2 dl grovt rågmjöl i en bunke. Blanda ner gårdagens smet och tillsätt 1/2 dl brödsirap, 2 tsk salt, 3 dl fint rågmjöl. 2 dl grovt rågmjöl. 3 dl fint rågmjöl