Brödet luktar jäst recept

Det luktar nybakat bröd i vår lägenhet

Det luktar nybakat bröd i vår lägenhet

Åt nyss två mackor, när brödet fortfaranade var ljummet, så att smöret smälte och osten blev mjuk. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig
Grovt glutenfritt bröd med bovete

Grovt glutenfritt bröd med bovete

Det gjorde inte det här brödet. Kanske är det nyponpulvret som gör att det luktar surt, jag vet inte. Blanda ut jästen i lite av vattnet
Bröd med sting i – Ost och Chilibröd

Bröd med sting i – Ost och Chilibröd

Nej, den här gången är det inte så, detta brödet bakade jag till midsommar. Tanken var egentligen att baka ett lingonbröd men då receptet krävde ingredienser som jag inte hade hemma så började jag med att baka detta brödet
Bröd bakat på vildjäst

Bröd bakat på vildjäst

När det luktar alkohol om jäsningen är den klar. Jästvätskan håller några månader i kylskåpet. När bröden jäst färdig så sätts de in i ugnen
Rågbrödkakor luktar det hemma hos oss nu.....

Rågbrödkakor luktar det hemma hos oss nu.....

Smula sönder jästen i en bunke. Att baka bröd är inte min bästa sida, men har varit sugen på brödkakor ett tag så nu mina vänner luktar det riktigt gott här i huset ikväll
Gudruns mjuka tunnbröd

Gudruns mjuka tunnbröd

Använd dig av en kruskavel och vänd på brödet och kavla där med. Smula jästen i en bunke och häll över degspaden
Dinkelsurdegsbröd

Dinkelsurdegsbröd

När det bubblar och luktar syrligt är den färdig. Gör så härHäll vatten, olivolja, surdeg, sirap och jäst i köksmaskinens bunke, tillsätt mjölet
Surdegsfrallor på Kronjäst vetesurdeg

Surdegsfrallor på Kronjäst vetesurdeg

Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Provade ju kronjäst rågsurdeg för ett tag sedan och nu testade jag deras vetesurdeg, burken kostade runt 17 kronor och luktade inte fullt lika surt som rågsurdegen. ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
Grötbullar

Grötbullar

D I kväll luktar det precis sådär gott här hemma, som det bara gör av nybakade grötbullar. Smula sönder jästen i en stor bunke och lös upp den med degspadet
Levainbröd på surdeg

Levainbröd på surdeg

Brödet ska låta ihåligt när man knackar på det. Lös upp jästen i det ljumna vattnet. 10 g jäst. 10 g jäst. Rågsurdegsgrund
Riddarbageriets Dansken

Riddarbageriets Dansken

Ja tänkte ja, jag ger inte upp nu utan bakar ändå ut brödet och vet ni vad det blev riktigt gott, spiskumminet tar inte alls över hela smaken utan det smakar alldeles lagom med spiskummin, ja riktigt mumsigt blir det och säkert ännu godare med några skivor stark ost
Skållat vörtbröd

Skållat vörtbröd

Enligt mig hade det brödet lika gärna kunnat hamnat i soptunnan direkt. 500 g vatten250 g fint rågmjöl1250 g vetemjöl10 g mald nejlika (5 tsk)10 g mald ingefära (5 tsk)10 g mald pomerans (5 tsk), nästa gång ska jag ta mindre200 g vatten75 g honung200 g flytande vört75 g mörk sirap100 g jäst25 g havssalt(100 g blötlagda och väl avrunna russin)ägg och smör till penslingGör så här. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen på brödet är 98 grader)
Enkel pan riche

Enkel pan riche

Luktar himmelskt gott när man tar ut brödet från ugnen.   Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön
Grahamsrutor

Grahamsrutor

Efter första jäsningen stjälper man bara ut degen i långpannan, trycker ut den i formen och skårar brödet i ett rutmönster
Saffransbröd med honung

Saffransbröd med honung

50 gram jäst. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader. 50 gram jäst