Gratinerad camembert med fikon och hasselnötter, foto. Dela fikonen i kvartar. Lägg camembertosten på ett ugnssäkert fat och toppa med nötter och fikon
Äter jag en vitmögelost så föredrar jag camembert, som jag tycker har lite mer smak. Just nu är fikonen så fina och helt oemotståndliga, så det hade jag ett par hemma
En varm brietårta (camembert fungerar minst lika bra) går att toppa med en massa olika godsaker så som torkad frukt och blandade nötter, valnötter, honung och färska fikon och färska hallon, basilika och hallonbalsamico
Vill man gärna ha ost istället för efterrätt kan man testa att göra friterad camembert med varm hjortronsås istället, då följer man fortfarande det nordisk-italienska temat, och här passar champagnen utmärk som dryck
Som tilltugg till bubblorna serverade jag krustader fyllda med gratinerad camembert, fikonmarmelad och fikon samt bitar av päron med Philadelphiaost (jag tog det istället för chèvre för barnens skull), päron och valnötter
Börja med att skala fikonet. Smakar som friterad camembert, men vi slipper. Nu la jag fikonkompotten ovanpå osten, men jag rekommendera att man lägger den vid sidan av (annars tappar osten frasigheten
Exempel på passande ostar är brie de meaux, roqueforte, morbier, chevré och camembert. Skölj och skiva oskalade päron och dela på fikonen, lägg i en skål