Ingredienser 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 75 g (1/2 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk 300 g (ca 3 dl) vatten, ca 30°C 250 g (ca 4 dl)vetemjöl special 160 g (ca 2,5 dl) durumvete 13 g (ca 1 msk) olivolja 9 g (ca 1,5 tsk) salt Topping Sikta lite durumvete på bröden innan de ska gräddas
Jag hittade ett recept på just ciabatta med vetesurdeg på bloggen Pain de Martin. För ett tag sedan skrev jag på facebook om mina problem med att hålla en vetesurdeg vid liv
Ciabatta på vetesurdeg. Jag testade att tillsätta ett par matskedar peppad surdeg innan steg 2 och lät degen stå lite längre och lite varmare under steg 1
Nå, kanske inte ciabattas på riktigt – men formen beskrivs väl bäst som så. Skär en gång på längden och dela varje längd i fyra bitar med en vass kniv så du har åtta ciabattaliknande stycken
För receptet Ciabatta gäller andra regler, läs receptet noggrant. Det är inte ofta man lyckas att jäsa bröd som varit frusna och bara innehåller surdeg och inte jäst
Härom sistens blev det ciabatta. Förkylningens hosta håller fortfarande sitt grepp om mig men det går att baka och sedan i sommras har jag blivit en surdegsfantast
Om man bara har surdeg hemma är det ganska så enkelt att baka dessa ciabatta. 300 g vetesurdeg. Sätt in plåten med ciabattan i ugnen och sänk värmen till 230 grader. 10 stycken 300 g vetesurdeg