Di recept

FILETTO DI POLLO

FILETTO DI POLLO

Lite pyssel är det, men i övrigt lättlagat, och kycklingen blir väldigt mör. Lägg upp direkt på tallrikar med sallad, tomat och päron i en hög på mitten och kycklingen runtomkring
Porchetta di fano – fläskkarrérulle

Porchetta di fano – fläskkarrérulle

I förra Buffé var det ett recept på en variant av Porchetta di fano. Där skrev man att en riktig porchetta di fano är gjord på helstekt gris som man grillar – och det har man ju inte riktigt hemma i kylskåpet eller frysen
Pasta di Gustavo

Pasta di Gustavo

Tärna Gustafskorven och hacka löken. Bryn löken tillsammans med korven, rör ner crème fraiche med den rivna osten och smaka av med svartpeppar och salt
Gelato di crema (vaniljglass)

Gelato di crema (vaniljglass)

I slutet av Artusis bok finns ett 20-tal glassrecept, vissa riktigt fina, som gelato di limone, gelato di fragole och gelato di tutti i frutti
Gelato di pistacchio (Pistageglass)

Gelato di pistacchio (Pistageglass)

Ibland är hemgjord glass det enda som hjälper. Så var det för Otto idag. Prickig, febrig och inte sugen på någonting – mer än glass
Stufato di pollo della mamma

Stufato di pollo della mamma

1. Börja med att stycka kycklingen. Dela varje bröst, vinge och lår i 2 delar så att det bli 12 delar sammanlagt
Torta di ricotta (Ricottakaka)

Torta di ricotta (Ricottakaka)

Den här kakan serveras traditonellt vid bondbröllop i Romagna, enligt Artusi. Den påminner om en svensk ostkaka, fast med samma söta, utpräglade mandelsmak som torta di riso
Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost

Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost

Det finns mer eller mindre traditionella versioner av arancini, och jag vågar inte alls kalla min version traditionell eftersom jag då troligen får hela sicilianska matmaffian efter mig
Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor

Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor

Färdig och klar att äta. Täck botten på en ugnsfast form med tomatsåsen och sätt dit lasagnestubbarna. Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor Rullar 1 platta(or) gula lasagneplattor, färsk 100 gram ricottaost 50 gram spenat 1 vitlöksklyfta5 skiva(or) fontinaost, kan ersättas med Taleggio 4 skiva(or) prosciuttoskinka 0,25 dl parmesanost salt Béchamelsås 2 dl grädde 1 dl parmesanost 0,5 dl vitt vin 0,5 dl olivolja 2 msk mjöl, rågade Tomatsås 2 st Schalottenlök(ar) 15 gram basilika, stjälkar 200 gram tomat(er), hela, skalade 5 gram socker 1 dl vatten 1 msk smör Garnering. Häll i alla ingredienser och smör och koka på svag värme i minst 30 minuter
Baci di Dama

Baci di Dama

Dessa småkakor kallas Baci di Dama, som ungefär betyder något i stil med ”kvinnans kyssar”, och visst ser de ut som små söta kyssar, med chokladfyllning
Insalata di broccoli

Insalata di broccoli

300 g broccoli (färsk eller djupfryst). 12 msk citronsaft. 11 klyfta vitlök, fint flisad. 12 msk olivolja
Caponata di melanzane

Caponata di melanzane

Skär auberginerna i 2 cm stora tärningar. Lägg dem i en sil, strö över salt och låt dra i minst 30 minuter
Gelato di fragole (jordgubbssorbet)

Gelato di fragole (jordgubbssorbet)

Nu hade det i och för sig kunnat vara direkt skadligt och vi hade ändå moffat på. Artusi var, som de flesta italienare, besatt av matsmältning