Först ut blir en ljuvlig och höstig plommonkaka, färgadmed en riven rödbeta till en ljuvlig rosa ton, smaksatt med vallmo i smeten och ovanpå ett strössel av hackade hasselnötter, mortlad kardemumma, kanel och socker
Häll ut smeten på väl mjölat bakbord (OBS, tänk på underlaget då betorna lätt färgar), forma till en rund bulle (knåda inte utan använd lätta händer för att forma den)
Färga grytan med soyan (valfritt) och smaka av med svartpeppar, svartvinbärsgelé, kalvfond. Det här med att ta kort på maten är inte min grej, däremot att ta kort på Lovelin när hon äter den är skoj
Mamma brukar ofta färgamed lökskal, i fjol provade jag att färga i rödbetspadet som blev över när jag la in rödbetor och i år provade jag att färgamed hallon
Anledningen till att du gör rödbetorna för sig är att de färgar av sig men den vackert röda saften är vattenlöslig, inte oljelöslig, så när du väl täckt dem med lite olja håller de sig på mattan bland de övriga rotfrukterna
Börja med gulbetorna så inte rödbetornafärgar av dem. Häll på vodka och fyll upp med krossad is. Skala en av rödbetorna och skiva halva betan tunt på en mandolin, lägg skivorna i kallt vatten