vi är en familj av fiskälskare. Jag älskar kolja. Skirat smör och nyriven pepparrot på koljan gör mig nästintill tårögd (och det beror inte på att perpparroten är stark)
4 Ärtpotatismos 500 g mjölig potatis (skalad) 300 g tinade gröna ärter 25 g smör 1 1/2 dl mjölk 2 msk fryst dill salt Smörstekt kolja 1 paket tinade fina filéer avkolja (à 400 g) salt 140 g bacon 20 g smör till stekning av fisken 1/2 dl kapris Till servering 3/4 dl finriven pepparrot Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Lägg i fiskrullarna, lägg på ett lock och stäng av plattan. Här kommer dagens middagstips, Kokt kolja med blomkålskräm, smörstekta rotsaker och gurksallad
Kolja är, som ni nog vet vid det här laget, en av mina absoluta favoriter bland fiskar. Det här är den typ av recept som, när det första gången tillagades, fick mig att fundera på om jag tappat minnet, och i själva verket bara lagade något i repris, som jag för längesedan bloggat om
Ta av kastrullen och rör ner kapris och dill. 1 saltsten600 g koljafilé1 tsk rapsolja100 g osaltat smör1 msk kapris (ordentligt silad)1 msk hackad dill1 fänkål (tunt skivad, gärna på mandolin)50 g babyspenat2 blodapelsiner (skurna i små klyftor)0,5 tunt skivad rödlök1 msk citronjuice1,5 msk extra virgin olivoljaSalt och peppar
bara att ta det lugnt, och avvakta tills det vänder. I brist på det kan det vara nog så tillfredsställande att, den bristande inspirationen till trots, faktiskt lyckas slänga ihop en riktigt god rätt på kolja
Just på grund av denna avsaknadav fisk, smakade det i kväll alldeles särskilt bra med koljafilé. Dessa filéer var dessutom inte endast panerade i rågmjöl, utan dessutom tillagade av vår äldste son (med lite assistans från min sida, givetvis)