Grytbitar av fläsk kräver inte lika lång koktid som dito av nötkött. Den mustiga grytan med fläskkött och rotfrukter serverar du gärna med en kall kräm på gräddfil (eller liknande) och pepparrot eller senap som bryter av mot den varma fläskgrytan
Skär ner grytbitarna i lite mindre tärningar (för snabbare tillagningstid). Denna fläskgrytan är inget undantag, snarare en bekräftelse, av den reglen vill jag lova
1 kg fläskkött, tex fläskstek, karré eller grytbitar 100 g rökt fläsk 1 kvist vardera av rosmarin och mejram och 2 kvistar kyndel, till bouquet garni 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 3 msk olivolja Salt Svartpeppar 2 msk konjak 1 msk vetemjöl 5 dl rött vin 1 lagerblad 100 g svarta oliver 2 kvistar timjan
500 g grytbitar. Bryn köttet i smöret (gärna i omgångar) och lägg över det i en gryta. Salta och peppra. Koka upp vattnet och häll det över köttet, så att det precis täcker, koka cirka 15–20 minuter
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn grytbitarna runt om i några minuter. Mustiga grytor kan man väl säga mest hör hösten till men den här fläskgrytan funkade faktiskt riktigt bra även en varm sommardag
Den här gången hade jag inte så mycket tid och delade därför köttet i grytbitar. Fläskgryta Förberedelsetid 10 Minuter Tillagningstid 8 Minuter Total tid 18 Minuter Recept av. 6 Ingredienser 1 kg fläskkarré utan ben skuren i grytbitar 1 msk spiskummin 1 msk paprikapulver 1 tsk chilipulver ancho eller motsvarande torkad hel frukt 3 vitlöksklyftor 1 gul lök 2 msk tomatpuré salt Instruktioner Dela fläskkarré i bitar
Idag blev det fläskgryta kryddad med det som fanns kvar av sommarens salvia - gott. Värm smör och olja i en kastrull och bryn grytbitarna tills de fått fin färg
En sån dag hade jag förra veckan och stod i affären och försökte komma på något enkelt och gott, inte likt mig som brukar planera vad jag ska handla i förväg, det som tillslut fick följa med hem från affären var ett paket med grytbitar som jag väl inte riktigt visste vad jag skulle göra med