Att laga mustig fond till fisksoppa på rostade räkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Här användar man de annars lönlösa räkskalen och får till en otroligt god smak
Fond på räkskal är egentligen en sak vi annars gör på helgerna när vi ska lyxa till det. (Sen silar man bort räkskalen och behåller spadet i grytan) Räkspadet smakas av och häri kokas sedan fisken
Tillsätt fond, tomatpuré, lax i bitar, dill, salt och grädde och låt koka upp. Jag gör det enkelt för mig, jag rostar inga skal och har inga andra ingredienser än just räkskalen och jag tycker det blir sjukt gott
Sila fonden ner i en kastrull, koka upp och låt reducera tills en deciliter återstår. Vill Du ha ett mer klassiskt recept, så finns här min Räkfond på Ishavsräkor
Sila fonden buljongen och häll tillbaka i kastrullen. Ringla lite olja i en kastrull och fräs räkskalen snabbt utan att de får färg, riv ner ingefäran och tillsätt vatten, salt och peppar, en skvätt fisksås och buljong
Börja med fonden. Tillsätt räkskalen, vinet och vattnet. Smält lite smör i en kastrull, häll över vispgrädden och tillsätt den nerkokta fonden, salta och peppra och låt koka upp under några minuter, tillsätt lite redning så den tjockar till sig
Skaldjurssoppa med torsk blåmusslor och aioli är en matig och klar soppa som till största delen består av buljong eller fonder ifrån diverse nedkok av skaldjur
Först kokas en fond på skalen tillsammans med lite grönsaker, sila av. Lägg i räkskalen. Fond. Skär morötter, purjolök och vitlök i bitar och lägg ner tillsammans med räkskalen