100 g hel dinkel2 dl vattenLåt koka i 10 minuter och låt sen stå i grytan tills nästa dag. Dag 2 em/kväll30 g jäst500 g vatten700 g Manitoba Cream10 g honung20 g saltvallmofrö till toppingLös upp jästen i vattnet, blanda alla ingredienser utom saltet tillsammans med degen och de hela kokta dinkelkornen från gårdagen. Jag fick 30 frallor av min deg. Doppa i vallmofrö och jäs sedan frallorna 30 - 40 minuter på plåt. Baka av frallorna i 225 graders ugn tills de har fin färg. 100 g hel dinkel
Som att baka frallorna på en blandning av Saltåkvarns stenmalda vete och dinkel. 300 gram Saltåkvarns dinkelmjöl. Värm då ugnen till 125 grader och sätt in frallorna några minuter så blir de som nygräddade
Dessutom måste man ha extra vätska i degen när man bakar med Ölandsvete eller dinkel. Härligt goda och i princip helt ekologiska frallor blev resultatet
Forma till små frallor eller klicka ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Igår provade jag att göra det kalljästa brödet i en grövre variant med dinkel och linfrön
5 dl mjölk1,5 tsk salt50 gram jäst1 msk honung eller sirap (jag tog honung)0,25 dl matolja7,5 dl vetemjöl5 dl grahamsmjöl, dinkel eller rågmjöl (jag tog rågmjöl) Valfri topping på frallorna GÖR SÅ HÄR
Det går även utmärkt att göra frallor eller tekakor. Blanda i havregryn och dinkelmjölet. Ingredienser för 8 brödkakor2 pkt jäst1 liter mjölk150 g smör2 tsk bakpulver3 msk socker3 msk farinsocker2 äggulor3 dl dinkel, fullkorn2 dl havregryn18-20 dl manitoba cream eller vetemjöl special2 tsk saltGör så härSmula jästen i en bunke. (Jag gjorde 4 brödkakor, 10 frallor och 1 tekakor istället)Tag ut en rund cirkel i mitten på brödkakorna och picka dom. 3 dl dinkel, fullkorn
Förra helgen gjorde jag mammas snabba frallor men idag, när jag var sugen på att testa något nytt, kom jag på att jag hade sett ett recept på Tulipans's bakblogg nyligen
Tillsätt resterande vatten, jäst, dinkel och vetemjöl. De här frallorna blav lite av en överraskning när de kom ur ugnen och vi äntligen fick sätta tänderna i dem
På helgerna lyxar jag gärna till det med ljusa frallor, limpa och allra helst klassiska scones. 2 dl dinkel fullkorn. 2 dl dinkelsikt. 2 dl dinkel fullkorn. 2 dl dinkelsikt
Bakade lite mumsiga yoghurtfrallor med linfrö till frukost idag, väldigt enkla att göra, blandade bara ihop degen igår i en bunke som fick jäsa i kylen under natten, i morse bakade jag ut de till frallor som fick jäsa lite i rumstemperatur under tiden som ugnen blev varm