Fransk potatiskaka recept

Fransk potatiskaka

Fransk potatiskaka

Skär potatiskakan i tårtbitar och bjud den till oxfilén. Stek potatiskakan ca 10 minuter. Lägg matfettet i en eldfast form och låt det smälta i ugnen
Pommes Anna – fransk ugnsbakad potatiskaka

Pommes Anna – fransk ugnsbakad potatiskaka

Det här är matlagning när den är som bäst. Enkla, rena smaker – inget krångel. Man skivar potatis riktigt tunt, kryddar med vitlök och steker den i ugnen som en kaka
Tips på potatistillbehör till grillat

Tips på potatistillbehör till grillat

4 msk olivolja2 msk balsamvinäger2 tsk fransk senapsvartpepparsalten ordentlig nypa sockerKoka potatisen och låt kallna. Potatiskaka med västerbottensost8 port4 smördegsplattor1 påse riven västerbottenost (150g)10 potatisar1-2 vitlöksklyftor1 kruka persiljalite citronsaft3 salladslökarKoka potatisen
Fyllda skinkschnitzlar med ost och skinka

Fyllda skinkschnitzlar med ost och skinka

Servera med råstekt potatiskaka och svampsås. 2 msk fransk senap, ljus. 4 skinkschnitzlar ca 150 g styck Salt Peppar 2 msk fransk senap, ljus Smör och olja, till stekning Fyllning 4 skivor rökt skinka 8 ost skivor t ex lagrad grevé eller Prästost Créme Bonjour Gräslök 100 g Panering 1 dl vetemjöl 2 uppvispade ägg 1 dl ströbröd 2 tsk persilja
Schweizerbiff med Rösti

Schweizerbiff med Rösti

Servera biffarna med sås, sallad och rösti som är en schweizisk potatiskaka. Vänd potatiskakan på en tallrik och stek andra sidan gyllene och frasig under lock, ca 5 minuter. 5 tsk fransk senap
Fyllda skinkschnitzlar med ost och skinka

Fyllda skinkschnitzlar med ost och skinka

Servera med råstekt potatiskaka och svampsås. 2 msk fransk senap. Lägg ut skinkskivorna på en skärbräda och banka ut dem till samma storlek
Oxfilé med svamptäcke och konjakssås

Oxfilé med svamptäcke och konjakssås

Häll såsen runtom och bjud någon grönsak och franskpotatiskaka till. Börja med såsen. Koka samman crème fraiche med vatten och kalvfond några minuter

Middagar i mängd och massor.

Före föreläsningen gick vi dock till en mysig fransk restaurang, Le Garrick som låg lite undanskymd i Covent Garden
Oxfilé provencal

Oxfilé provencal

Servera gärna gröna bönor till, på franskt manér. Grundreceptet föreskriver råstekt potatis i stekpanna men jag förenklar genom att lägga den i en ugnsfast form och steka den i ugn som en slags potatiskaka

Go mat - det är livet det!

Tournedos med pepparssås och potatiskaka 12 propoints2 portioner400 gram OxfiléAnsa filén och bind upp fina bitar till två stora tornedos. Låt vila medans ni slutför allt, köttet stiger till ca 57 grader (medium rare)Potatiskaka 4 potatis1/2 gul lök2 msk parmesanost2 tsk flytande margarinSalt & pepparSkala potatis och riv grovt. Pepparssås Pepparmix - five peppers1 tsk smör1 dl matlagningsgrädde 15 %1 dl vatten/stekskyKalvfondCognac1-2 tsk Fransk senap SojaSmält smöret och bryn ordentligt med peppar. Tournedos med pepparssås och potatiskaka 12 propoints. Potatiskaka 4 potatis

Fransk potatiskaka

 Skär potatiskakan i tårtbitar och bjud den till oxfilén. Stek potatiskakan ca 10 minuter. 1.  Lägg matfettet i en eldfast form och låt det smälta i ugnen

Fylld lövbiff m potatiskaka

Skala och grovriv potatisen till potatiskakan. 1 msk senap fransk. Lägg i kallt vatten. Lägg köttskivorna på en stor skärbräda