Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen
Hans specialitet är burgundisk gryta och här kommer hans recept (från ICAs recept). Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt
Lägg grönsakerna i grytan. Servera grytan överströdd med hackad persilja och. Koka köttet sakta med locket på grytan ca 30-40 minuter. 4-5 hg benfritt nötkött av fransyska eller bringa
bog eller fransyska. Bryn kött och lök och lägg efter hand över i en gryta. Servera grytan, överströdd med klippt persilja, tillsammans med pressad potatis eller ris och haricots verts
Igår åkte gjutjärnsgrytan fram för första gången på mycket länge. Den har stått i hyllan och samlat damm sen i vintras, men nu var vädret tillräckligt ruggigt för att laga en mustig gryta till middag
Fransyska tycker jag fungerar bäst. Lägg i följande ordning i en stekgryta. Låt grytan koka under lock på svag värme ca 1 timme (Tiden beror på vilket oxkött du använder)
Lägg över köttet i en gryta. Servera grytan med kokt potatis och en sallad. Låt grytan koka upp och koka sedan under lock på svag värme ca 40 min. 1 kg benfritt nötkött t ex fransyska eller grytbitar
I samma gryta fräs lök, vitlöksklyftor och morotsslantar, palsternacksslantar , salta peppra. 1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong. I en stor gryta med olja bryn köttet i medelvärme kan vara så att du måste göra det i omgångar, beroende på storleken i ca 5 minuter tills de får jämn färg
Det är en himla massa kryddor i grytan så det behövdes två shotglas för att få plats med allt. Marockansk gryta med märgpipa från Malma Gård och hur mycket kryddor som helst