Den trevlige kocken Petter Danielsson från Långbro värdshus, en av kockarna bakom dessa ljuvliga rätter, tipsade mig att köpa en fransyska och själv tillaga dessa rätter
Slottsstek eller söndagsstek tillhör nog inte de vanligaste rätterna på våra middagsbord i dagens stressade samhälle, där vi lägger allt mindre tid i köket samtidigt som vi tävlar om att ha det finaste köket
Kötthandlaren manglade skivorna av fransyska. Manglad biff tillhör den typ av rätter som är obegripligt smakrika och läckra, när man beaktar hur få ingredienserna är
Kalvfrikassé i lergryta800 g benfritt kalvkött (lår eller fransyska)5-7 dl vatten1½ tsk salt10 svartpepparkorndillstjälkar4 morötter10 små gula lökar3 msk vetemjöl blandat med lite vatten till redning1 dl hackad dillcitronsaft efter eget tycke och smakmatättika efter eget tycke och smakLåt grytan liga i vatten minst 30 minuter innan den används. En riktig tegelsten, över 600 sidor med recept blandat med reseberättelser, historierna bakom flera av rätterna och tips för de som vill se mer av mat i Amerika
En kul detalj är att irländska rätter är att de kan kopplas samman med dikter och sånger t ex. När det gäller recept på klassiska rätter finns en mängd variationer så vi tog helt sonika ett recept i bunten och lade till det vi tyckte kändes bra, gott blev det och så här gjorde vi
Dessutom bestämde vi att vi skulle göra flera små rätter istället för vars en större. Jag föreslog att vi kunde göra tre rätter var, men det blev inte så för min del… Maria gjorde tre, jag gjorde TVÅ (bara
52 utsökta rätter från tryne till svans”, som är skriven av Mikael Axell och Frida Ernsth, och ges ut av Massolit bokförlag. 800 gram fransyska , eller ytterlår
Denna gång använde jag dock fransyska som också lämpar sig väl till långkok. Långkokt kött av olika slag passar perfekt till indisk mat eftersom många rätter är just grytor
Lagas på nötkött, t ex högrev eller fransyska, men går också att laga helt utan kött. Kalops är en av det svenska kökets allra godaste och mest klassiska rätter
Men nu när hösten är på ingående har jag blivit sugen på att ställa mig i köket igen och hitta på nya rätter, så jag fortsätter väl så länge lusten finns
En fransyska lärde mig för ganska länge sedan att använda courgette, som de heter på franska. Ibland råkar de dra iväg men då finns det också rätter man kan använda dem till
På en knapp halvtimme kan jag trolla fram rätter som jag tidigare ägnat söndagar åt. 800 gr fransyska eller högrev. Gulaschsoppa – 6 personer 800 gr fransyska eller högrev