Lägg fransyskan med nätet kvar i en ugnsfast stekgryta. Helgdag, en perfekt dag för långkok, låt köttet stå och gotta sig i ugnen medan du pysslar med annat
Ugn aluminiumfolie, för inbakning av stek. Allra bäst är låg värme och dubbla tiden för tillagning. Ugn. 1,5 kg fransyska. 1Stek1,5 kg fransyska ca 1 msk Herbes de Provence, efter smak ca 1 msk timjan, efter smak ca 1 msk vitlökspulver, efter smak ca 1 msk persilado, efter smak smör, att bryna steken i. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga rotfrukterna i ugn i ca 1h, att kålroten blir orange när den är klar funkar som en bra måttstock Sås
Det är så otroligt bekvämt att bara pytsa ihop allt i en och samma gryta, sätta in i ugnen, och sedan låta alltsammans stå och puttra mört och mjukt medan man har tid för annat
Lägg kvisttomater i en ugnsfast form. Så blev det tillslut middagsdags och efter en dag som startade tidigt och som vigdes åt mycket tid ute i naturen smakade det otroligt gott med
På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Vi försökte komma fram till någon förklaring under tiden vi åt, men inget vi kom på kändes som rätt svar
Behåll nätet på fransyskan så att köttet håller formen och tillagas jämnt. Hasselbackarna behöver upp till en timme på sig i ugnen, beroende på storlek
En mycket god gryta, som står tillräckligt länge i ugnen för att man ska hinna med att baka lite med play-doh med sina barn, läsa en god bok eller krama någon mysig person under tiden
Lägg över steken på ett stort ugnssäkert fat. Ett fat fullt med mör, saftig grytstek, råstekt potatis, lök och morötter kommer på nolltid att locka matgästerna till bordet
Till den gulasch jag gjorde använde jag fransyska på kronvilt. Bara ner med allt, låt gå och några timmar senare är det bara att sätta sig vid bordet och njuta av världens godaste mat, ofta även mer näringstät än tillagning i ugn eller spis
sätt in i ugnen och ös då och då med det smälta smöret. Efter 20 min (ca hälften av tiden) vänd på steken och sätt in en stektermometer, täck grytan med folie så tätt som möjligt. Sätt ugnen på 200c. 1 kg nötstek av bog, fransyska eller rostbiff
Lägg köttet i en ugnsfast form. Tio år - halleda, var tar tiden vägen. Lägg köttet i en ugnsfast form. ) Men tiden går ju fort när man har roligt, och är det något vi har tillsammans så är det just det
Hasselbackarna behöver upp till en timme på sig i ugnen, beroende på storlek. Man behöver bara gott om tid och så lite känsla för smaksättningen av såsen förstås
Idag fanns det fortfarande gott kött kvar och vi åt fransyska till lunch. Jag trodde att den inte skulle hinna bli klar tid med det blev faktiskt perfekt timing
högrev, ytterlår eller fransyska). Grytan som man lägger maten i är gjord i keramik och går därför också att använda för tillagning i ugnen, exempelvis