Har haft lite (ganska mycket) bloggtorka på sistone, jag har inte bakat så mycket alls men jag har lite på lager från tidigare som kanske kommer att dyka upp här
Kalljästa, eller nattjästa frallor svänger man alltså ihop på kvällen, rullar och lägger på en bakplåt som får plats i kylskåpet (tips, de finns i mindre format att köpa på IKEA och eventuellt också på ICA), bullarna täcks med en ren kökshandduk/bakduk och får sedan stå i kylen övernatten och jäsa
Vi hade besök av mina föräldrar i helgen som gick. Givetvis kunde jag ha varit smart nog att sätta degen redan på lördagskvällen, och låta den kalljäsa i kylskåpet övernatten
Här är det redan full fix inför eftermiddagen då vi får trevliga gäster på besök, de ska få agera smakpanel på ett par nya rätter jag vill testa inför ett galej i sommar
Det är inte mycket som slår en frukost med nybakat bröd och goda pålägg. Kalljäst bröd är något jag verkligen gillar, då det är så smidigt att arbeta med och man slipper vänta i flera timmar på att degen ska jäsa (istället jäser degen övernatten, då man sätter degen kvällen innan
Degen ställer du i kylen övernatten där den jäser, sen är det bara att ta fram den på morgonen, rulla bullar och låta dom jäsa under tiden som ugnen blir varm
Lite ironiskt är det förstås att jag använda detta mjöl till just dessa frallor eftersom receptet är, till skillnad mot de flesta superbagarna och diverse brödexperter som väger ingredienserna minutiöst, lite på en höft sådär
Tryck bullarna i sesamfröerna, som du hällt ut på ett fat, och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Täck med bakduk och ställ i kylen eller annat kallt utrymme övernatten
Då har jag ett toppentips till dig här, mina frukostbullarsom jag avnjuter idag. Dock så är det ju så mitt i vardagen med barn som ska till skola, jobb som ska skötas osv att man faktiskt inte riktigt hinner med att jäsa degar, knåda bröd osv
Här kommer ett recept på ett par riktigt bra frukostbullar. Detta är bullar somjäserövernatten, vilket är perfekt om du just villl äta dom som morgonfrallor
ENKLA KUMMINLIMPAN, två stora bröd och några frukostbullar. Långjästa degar, som man bara blandar ihop mycket kort och sedan låter jäsa under natten, eller vila och vika-degar som går ut på att man blandar degen kort, låter den vila en halvtimme innan man viker ihop degen där den ligger i bunken en vända (här finns en liten film där man ser hur det ser ut)