Gås gryta recept

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling). Jo, nu ska du tillreda gås eller kalkon
Rödkål

Rödkål

Servera rödkål till fläskstek, revbensspjäll, gås, fårfiol m. Fräs fettet i en gryta. Lägg i grytan kål, lök och äpplen skurna i klyftor med skal och kärnor, nejlikor, kryddpeppar och eventuellt också russinen
Fikonsås till anka.

Fikonsås till anka.

En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. Låt såsen sjuda utan lock på grytan, tills hälften återstår
Färgglad höstgryta på menyn!

Färgglad höstgryta på menyn!

Middagen började med förrätterna oxstek, fårstek, kalvstek, stekt järpe, gås, hare, höns och orre. Lägg över köttet i en gryta
Kål i vin - istället för surkål

Kål i vin - istället för surkål

Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt
Rillette - på fläskkött

Rillette - på fläskkött

Ett smörgåspålägg som är som en slags trådig paté och som här av fläskkött, men även av anka, gås och fisk finns
Matsedel vecka 46

Matsedel vecka 46

Igår, som jag nämnde, fira vi Mårtensafton med en traditionell skånsk gåsamiddag hemma hos min svägerka
Indisk kycklinggryta utan våfflor!

Indisk kycklinggryta utan våfflor!

Igår hade vi då rakt inte tid med varken vårt eget eller andras cyber kök, då hade vi bara tid för varandra, det är mycket som händer på en helg som ska gås igenom
Kastanjer på Madams vis

Kastanjer på Madams vis

Denna goda nöt från Central- och Sydeuropa, använd redan på romartiden, passar nämligen utmärkt som tillbehör till t ex anka och gås där den lilla mjuka sötman ger en extra kick
Friterade aptitretare

Friterade aptitretare

Nu var det inte någon semesterrapport vi skulle bjuda er på idag, den kommer var så säkra, först ska minneskortet i kameran tömmas och bilderna ska gås igenom och censureras innan de hamnar här
Svartsoppa

Svartsoppa

Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Dagens recept: Sprängd fågel

Dagens recept: Sprängd fågel

Lägg den i en stor gryta med bröstsidan upp. DAGENS RECEPT 14-10-17SPRÄNGD FÅGELPröva att spränga en kalkon, gås eller annan fågel och festa på i Allhelgonahelgen eller till Mårtens afton. 6 - 8 portioner1 kalkon, ca 2½ kg,eller 1 gås, ca 4 kgIngnidning. Sjud under lock 1 - 1½ timme för kalkon och 1½ - 2 timmar för gås. 1 kalkon, ca 2½ kg,eller 1 gås, ca 4 kg
Köttfärsgryta med choklad

Köttfärsgryta med choklad

Det var Mårtensafton igår, och enligt sann skånsk tradition ska det så klart firas med en traditionell Gåsamiddag, vilket innebär leversnittar, helstekt gås och skånsk äppelkaka

IFD=autoimmun/AIP=anti-inflammatorisk kost och paradoxer

Nötkött, gås och anka går bra. Det är rätt förvirrande med alla kostråd. inte nog med alla myter som jag tagit upp tidigare, dessutom finns rena paradoxer som hävdar tvärtemot sådant jag länge trott på och hävdat
Helstekt gås - Gåsmiddag del 2

Helstekt gås - Gåsmiddag del 2

Nu kommer vi till gåsen. Utbudet var skralt, det fanns endast en gås i frysdisken och skramlade. Tvätta av gåsen lite, det kan finnas lite fjädrar och sådant kvar
Tinas gåsamiddag

Tinas gåsamiddag

Fräs kålen i lite olivolja eller gåsfett i en stor gryta. Gåsen. Skär av vingarna på gåsen, precis i leden, och lägg dem åt sidan
Champagnevänliga förrätter på nyår

Champagnevänliga förrätter på nyår

Så här gör du en god hallonsås till gås eller anklever. * Koka upp en stor gryta med vatten* Mixa bacon eller pancetta och sprit med stavmixer eller matberedare* Rör snabbt ihop pancettaröran med köttfärsen, alla kryddor, ägg, grädde, allt utom levern och dekorationen* Skär levern i fina bitar* Rör ned levern* Smöra en form och lägg i köttröran så att formen blir helt full, banka ett par gånger mot underlaget, vira in hela formen med folie så att det är tättslutande* Sätt in den i en större gryta eller form i ugnen på 170 grader* Ös eller häll försiktigt i det kokande vattnet i den yttre formen - ett så kallat bain de marie* Låt stå i cirka tre timmar tills juicen blir helt gul när du trycker på patén* Ta ut ur ugnen (försiktigt, det är lätt att få det heta vattnet på dig)* Ställ patén med en vikt ovanpå som passar i pannan (ev en annan panna med en tung gryta ovanpå)* Låt stå cirka en halvtimme och häll ut juicen* Ställ in i kylenServera med en cumberlandsås