Att confitera innebär att ugnssteka på låg värme täckt i fett, och visst kan man använda olivolja, men jag föredrar ank- eller gåsfett till confitering
2 msk gås- eller ankfett. 2 msk gås- eller ankfett. Här i England är söndagssteken helig oavsett vilket djur den kommer ifrån, och det är ett område jag är lite osäker på
Det var strax innan Mårten Gås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna. För en tid sedan ville jag göra helstekt anka och det skulle bli första gången för mig
En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. Är du som vi så låter du köttet steka tills det nått 72 grader, då blir det nästan genomstekt, men det är förstås en smakfråga. Fikonsås till stekt ankbröst2 msk hackad gul lök1 liten vitlöksklyfta, fnhackad1 skiva bacon, finstrimlad½-1 tsk vitpepparkorn, krossade1 morot, finhackad2 msk vetemjöl1½ dl madeira1 dl + 2 msk rött vin2 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong3+2 strimlade torkade fikon½ tsk timjan3 msk hackade persiljestjälkar½ lagerblad1 msk kinesisk soja1 msk smörFräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör
Middagen började med förrätterna oxstek, fårstek, kalvstek, stekt järpe, gås, hare, höns och orre. Därpå serverades ärtor och fläsk, höns med buljong, oxkött med soppa, surt oxkött, vitt oxkött, fårkött med russin, fårkött med rosmarin, gåskött med saffran, hare med stekt fläsk samt svart älgkött
Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt
Det finns många mattraditioner att bevara, en sådan är Mårten Gås. Om man har ett litet hushåll som vi och inte vill ställa till med en stor gåsamiddag kan man ändå känna en fläkt av en skånsk tradition om man trixar lite med tillbehören till en god majskyckling