Gås stekt recept

Stekt gås

Stekt gås

Tag ur, skölj och torka gåsen väl. Exakt stektid är svår att ange. Gnid gåsen in- och utvändigt med citron, salt och vitpeppar

Stekt gås

Gnid in gåsen med citron både på in- och utsidan. Skär under tiden upp gåsen och placera köttet på ett stort fat
Confiterade, stekta griskinder med salviasås

Confiterade, stekta griskinder med salviasås

Att confitera innebär att ugnssteka på låg värme täckt i fett, och visst kan man använda olivolja, men jag föredrar ank- eller gåsfett till confitering
Helstekt gås

Helstekt gås

skrov, puts och fyllning från den stektagåsen. Gnid in gåsen med salt och mald vitpeppar. Stekta äpplen
10 November Gås

10 November Gås

Stektgåsbröst med potatis och kantarellsås. Lite skånskt på menyn. Gott. Svartsoppan ligger i frysen och väntar på att jag ska våga äta den
Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling). Jo, nu ska du tillreda gås eller kalkon
Vi firar Mårten anka isället för gås

Vi firar Mårten anka isället för gås

Vi stekte ankbrösten som vanligt och det skulle tillsättas vin och fortsätta att tillagas i ugnen. Förra året åt vi Mårten gås - meny på Djuret
Rödkål

Rödkål

Servera rödkål till fläskstek, revbensspjäll, gås, fårfiol m. Skölj kålen. Skär den i strimlor. Skala och skär löken i mindre bitar
KYCKLING MED DIJONSENAP OCH DRAGON

KYCKLING MED DIJONSENAP OCH DRAGON

Hela kroppen ska gås igenom och tacksamma är vi för det. Det här är smaker jag gillar skarpt, eller älskar skulle jag nog säga
Anksnack

Anksnack

Det var strax innan Mårten Gås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna. För en tid sedan ville jag göra helstekt anka och det skulle bli första gången för mig
Fikonsås till anka.

Fikonsås till anka.

En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka.  Är du som vi så låter du köttet steka tills det nått 72 grader, då blir det nästan genomstekt, men det är förstås en smakfråga.  Fikonsås till stekt ankbröst2 msk hackad gul lök1 liten vitlöksklyfta, fnhackad1 skiva bacon, finstrimlad½-1 tsk vitpepparkorn, krossade1 morot, finhackad2 msk vetemjöl1½ dl madeira1 dl + 2 msk rött vin2 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong3+2 strimlade torkade fikon½ tsk timjan3 msk hackade persiljestjälkar½ lagerblad1 msk kinesisk soja1 msk smörFräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör
Färgglad höstgryta på menyn!

Färgglad höstgryta på menyn!

Middagen började med förrätterna oxstek, fårstek, kalvstek, stekt järpe, gås, hare, höns och orre. Därpå serverades ärtor och fläsk, höns med buljong, oxkött med soppa, surt oxkött, vitt oxkött, fårkött med russin, fårkött med rosmarin, gåskött med saffran, hare med stekt fläsk samt svart älgkött
Kål i vin - istället för surkål

Kål i vin - istället för surkål

Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt
Mårtenskyckling

Mårtenskyckling

Det finns många mattraditioner att bevara, en sådan är Mårten Gås. Om man har ett litet hushåll som vi och inte vill ställa till med en stor gåsamiddag kan man ändå känna en fläkt av en skånsk tradition om man trixar lite med tillbehören till en god majskyckling