Vänd fänkålen i olivolja i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera de små fänkålshuvudena eller skär de stora i 4 klyftor. Koka fänkålen i vatten citronsaft och salt i en kastrull i 5 minuter. Gratinera i ugnen i 20 minuter. 4 små fänkål eller 2 stora
– Ugnsrostadfänkål (från @confidentcoeliac). Äter den faktiskt gärna rå till frukost till och med… Fast idag bjuder jag istället på mumsig gratineradfänkål med mandelfetaost
Ansa fänkålen och skär dem i fyra delar. Smörj en form och lägg i fänkålen. medelstora fänkålshuvuden. Sätt ugnen på 180 grader. Koka fänkålen i cirka 5 minuter. Sätt in formen mitt i ugnen i 20 - 25 minuter
Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Dela fänkålen i fjärdedelar. Linda en skinkskiva runt varje fänkål. Man kan med fördel byta ut fänkålen mot klyftad vitkål
Häll bort vattnet och låt fänkålen rinna av väl. Lägg fänkålen i en smord eldfast form. Ansa fänkålen och dela varje stånd i 4 klyftor. Låt fänkålen koka mjuk under lock på svag värme, ca 12-15 minuter. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter. 3 st fänkålsstånd
Sätt in plåten i ugnen och gratinera fänkålen tills den fått en fin gyllenbrun färg. Därför serverar jag idag min nyvunna favorit, Mandelgratineradfänkål med rosépeppar