Tror att färsk dill är min favoritkrydda man kan ha den till så mycket, längtar redan efter julbordets gravade lax som man med fördel fullkomligt dränker i dill
Men med tanke på alla hälsorisker, gifter och inte minst kvicksilver som finns, och inte ska man tro att ekologiskt odlad fisk är så mycket bättre, så blev det tillslut ett enkelt val att sluta
Vad skulle jag då hitta på till den gravade laxen, som redan låg där och väntade på tallriken. Jag föreställer mig att den också är jättegod till varmrökt lax, laxpaté eller annan fisk
Kanske äer det sillen och inte den gravade laxen som blir över men har man tur så brukar det vara rea på gravad/rökt lax i mataffärerna precis kring stora firanden, så passa på att ladda kylen med nyttig fisk
Till förrätt kan man gärna göra något med fisk eller skaldjur som också är nordiskt och är i säsong under vintern, exempelvis gravade laxrullader med örtcréme (recept kommer så småningom), halstrade pilgrimsmusslor eller en räkcocktail
I min familj brukar vi ha dels gravad lax, men även varmrökt lax, och den varmrökta laxen serveras tillsammans med en vispad hovmästarsås som en av mina mostrar började med en gång i tiden för länge sedan
Vi äter den som gravad, men den kan både stekas och kokas. Åt denna läckerhet till middag igår, kokt potatis( med en smörklick), gravfisk och gravlaxsåsen