Gremolata sås recept

Gremolata

Gremolata

Tvätta och riv skalet på citronerna och apelsinen. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt och ställ fram i en liten skål en timme innan servering
Osso bucco med gremolata

Osso bucco med gremolata

Blanda i tomater, vatten och vin, koka upp såsen under omrörning. Fördela såsen över det brynta köttet i grytan, lägg i örterna och sjud under lock cirka 1 1/2 timme
Spättafiléer med gremolata

Spättafiléer med gremolata

Häll över sås och strö över gremolata. Börja med såsen. Blanda samman ingredienserna till gremolatan. Smaka av med salt och peppar och red såsen med maizena utrörd i lite vatten
Salsa verde (grön sås)

Salsa verde (grön sås)

Gremolata och pesto är kusiner. Salsa verde är en rustik, kall sås med uråldriga anor. I Italien och Spanien heter den helt enkelt grön sås
Italiensk kotlett med gremolata

Italiensk kotlett med gremolata

Börja med såsen. Skala och hacka vitlöksklyftorna till gremolatan och blanda med persilja och citronskal i en skål
Blomkålspuré med falafel & gremolata

Blomkålspuré med falafel & gremolata

Jag kör gärna på lite extra olivolja, vilket skapar en härlig sås som enkelt droppas över såväl blomkålspuré som sallad och ugnsstekt lax
Skaldjurspasta med gremolata

Skaldjurspasta med gremolata

Blanda såsen med pastan och servera till de nygrillade skaldjuren. Inlägget Skaldjurspasta med gremolata publicerades ursprungligen på Delikatessboxen
Osso buco med risotto och gremolata

Osso buco med risotto och gremolata

lite sås, en bit kött, risotto och lite gremolata ovanpå. generöst med sås över köttet, täck med lock och sätt grytan i ugnen
Blomkåls- och purjolöksgratäng med gremolata

Blomkåls- och purjolöksgratäng med gremolata

Hacka vitlök, persilja och strimlat citronskal till gremolatan, och strö över. Rör om och låt såsen koka i 3 minuter. Häll såsen ovanpå och gratinera i övre delen av ugnen, 8–10 minuter
Färsk pasta med lax i hummersås

Färsk pasta med lax i hummersås

Gremolatan ger verkligen rätten lite extra piff så hoppa inte över den. Len sås med lite sting från cayennepeppar

Valborgsmeny

Primörgrönsaker med kryddig hollandaisesås, sparrisrisotto med kalv och gremolata, rabarbersoppa med vit chokladmousse och söta smulor, från boken "Taste by Louise", foto
Parmesangratinerad fiskgryta

Parmesangratinerad fiskgryta

Strö gremolatan över grytan. 5 dl pinjenötter 3 msk grovhackad dill Gremolata 1 kruka persilja 2 st vitlöksklyftor rivet skal av två citroner Ugn. 1Koka vin, schalottenlök, vatten, fond och grädde i en kastrull tills såsen tjocknat. 1Häll såsen över fisken och räkorna. Gratinera strax under ugnens mitt i 15–17 minuter eller tills sås och ost fått fin färg. 1Gremolata
Pasta med laxsås och räkor

Pasta med laxsås och räkor

Rör ner räkorna, häll såsen över den nykokta pastan och strö över gremolata. Blanda ihop gremolatan. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen