Inför jul köpte vi en halv gris och har nu en massa fläskkotletteri frysen. Fläskkotletter kan blilite torrt och tråkigt att tillaga, men i den här såsen och med lång tillagningiugn gör dem möra och goda
Så ni som har möjlighet, köp köttet från en saluhall eller lokal slaktare som kan ge dig en kotlett som den skall vara och inte från en snabbuppväxt gris som fått “superföda” för att växa fortare och därmed ge ett mycket sämre kött
Senast vi lagade tillbroccolistuvningen åt vi den så här till en bitgrillad pluma, en styckningsdetalj från grisen och den sitter på kotletten alldeles närmast karrén
Pensla kotletten med en aning olja och grilla den på båda sidor. Lägg upp kotlett och grönsaker. Mixa matfettet med het buljong, vitlök och bladpersilja
Vildsvin är en seg grisisitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen
Det är visserligen en mör, finlitenbit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter
Karré, skinkstek och picnicbog är billiga köttdelar av gris som du med fördel kan marineratillgrillat, steka hel iugn (som en stek och använda överblivettill pytt i panna eller pålägg)