Finfördela jästen över. Smula jästen i en skål och häll på lite mjölk. Rör så att jästen löses. 50 g jäst. Häll det mesta av mjölet, salt, sirap, brödkryddor och till sist smöret i klickar i matberedarens skål
Det här behöver inte ens ljummad mjölk eller smält smör, bara lite längre jästid än vanligt. Häll den kalla mjölken i en degbunke, smula ner jäst, häll i salt, sirap och rör sedan till jästen löser upp sig
4 st 25 g färsk jäst 4 dl vatten ca 100 g kokt kall skalad potatis 1 tsk fänkål 1 1/2 tsk salt 1 msk honung 1 dl grovt rågmjöl ca 10 dl vetemjöl special (10 dl motsvarar ca 550 g) Lägg till i inköpslistan
Lös jästen i det kalla vattnet. Nu är det dax för Hela Sverige bakar, men under tiden jag kollar tänkte jag bjussa på ett gott recept på Hålkakor, fick fina betyg av min smakpanelen
Smula ned jästen i en stor bunke. Häll över jästen i bunken, rör om så den löses upp ordentligt. 50 g jäst (1paket). När bröden jäst färdigt så penslar du dem med mjölk, sedan gräddas de i mitten av ugnen på 200 graders ugnsvärme i 15 minuter. 50 g jäst (1paket)
Rågsiktskakor, skrädda kakor eller hålkakor. 50 g smör/margarin   eller   1 ägg 50 g jäst 2 msk sirap 1½ tsk salt 4 dl mjölk 1 ägg (totalt 2 st. 225°C Smula jästen i en bunke, blanda med ägg, sirap och salt Smält smöret och blanda i mjölken, värm till fingervarmt, blanda ner i bunken Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda för hand tills den känns riktigt smidig och luftig Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 30-40 min Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig Dela degen i 4-6 delar Forma varje bit till en stor boll, platta ut bollen till en platt kaka, ca 2-3 cm tjock och 17-20 cm Ø. 50 g jäst