Hemmagjorda köttbullar

Få maträtter är så populära som hemmagjorda köttbullar. De goda bollarna serverar vi gärna både till vardags och till högtider som jul och påsk.

hemmagjorda köttbullar tomatsås hemmagjorda köttbullar med ägg

Rulla hemmagjorda köttbullar


I Sverige äts ofta hemmagjorda köttbullar med gräddsås, gärna tillsammans med kokt potatis och lingon. Men som med så mycket annat är möjligheten till variation stor. Hemmagjorda köttbullar i tomatsås är en av favoriterna, helst tillsammans med en stor skål pasta. Den klassiska köttbullemackan med rödbetssallad är en annan omtyckt variant.

Ska du laga mat till många och vill slippa stå vid spisen i all oändlighet är ett tips att göra hemmagjorda köttbullar i ugn - som extra bonus slipper du stekoset och drar ner på fettet.

Köttbullar finns i olika varianter i många länder, men det är oklart var rätten har sitt ursprung. Klart är att köttbullar kan spåras tillbaka till 1700-talet och åts bland annat vid Richard den II:s hov i England. I Sverige nämns hemmagjorda köttbullar i Kajsa Wargs klassiska kokbok från 1755. Idag är de små bollarna ett riktigt klassiskt inslag i den svenska matkulturen. Som fingervisning på köttbullens popularitet kan nämnas att möbelvaruhuset Ikea säljer 180 miljoner köttbullar per år.

Senaste recepten för hemmagjorda köttbullar