När köttet fått fin färg lägger du det i en ugnsfast form eller på en plåt. Det är en ganska lättlagad festmåltid att avnjuta till helgen eller förgylla en vardag med
Under tiden köttet står i ugnen blandar du ihop kaprisskivorna med olivolja, salt och peppar. Som vanligt inte våra arbetsbördor synkade när det är helger som påsk och jul i antågande, på fruns arbetsplats råder lugn, många barn är påsklovslediga, och fru M har därför kickat ingång långhelgen redan idag
a en hjortstek som hon så generöst lämnade av i vårt kök. Under tiden steken står i ugnen så gör vi sås, rårörda blåbär och en sallad som passar ypperligt till vilt
Självklart kan du även ta en hjortsadel eller hjortstek och servera med de här tillbehören. De långsamrostade tomaterna gör du med fördel dagen innan eller under eftermiddagen innan du ska servera den här rätten, eftersom de behöver många timmar i ugnen för att bli riktigt goda och fina
Sörmländsk hjortstek med västerbottenpotatismuffins, rosmarinsky och rårörda vinbär. Själv så brukar jag göra hjortfärsbiffar med bara salt, peppar, gul lök och eventuellt några örter som jag bryner och sen låter gå klart i ugnen och som vi äter med rostade rotfrukter och gärna smörstekt svamp
Det tar lite tid för den ska lagas på låg temperatur för att bli så där härligt mild och mör - men den sköter sig själv i ugnen medan man har tid att förbereda annat
Lägg potatisen i en smord ugnsform med den skårade sidan uppåt. Sätt ugnen på 175 grader. Baka i mitten av ugnen i ca 1 tim och 50 min. Låt under tiden grädden småkoka i en kastrull tills ca 2 dl återstår. Baka i mitten av ugnen ca 1½ timme i 175 grader. ca 1 kg hjortstek av rostbiff
Lägg steken i en ugnssäker form. Förbered under tiden grönsakerna till risotton. Sätt ugnen på 175°. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75°, ca 1 1/2 - 2 tim, beroende på stekens form. Höj ugnsvärmen till 225°. Rosta i mitten av ugnen ca 15-20 min. 1 kg benfri hjortstek
Man känner nästan smaken av det saftiga dovhjortsköttet och de ugnsgrillade rotfrukterna. Köttet hade jag fått med mig från mina släktingar i skåne när jag var nere och jagade hjort tidigare i höstas
Hjortstek med kantarellstuvning. Häll av kokvattnet och tillsätt smöret och mosa ihop med en mixerstav och tillsätt mjölken under tiden mixa till ett slätt mos smaka av med kryddorna
Hjortstek. Oavsett om man tillagar köttet på grillen, i ugnen, stekpanna eller kanske i en Sous Vide så ska man alltid gå på innertemperaturen för att avgöra om köttet är klart