Iransk mat recept

Kalampolo - Vitkålsris med köttfärs

Kalampolo - Vitkålsris med köttfärs

Vi kom igång ordentligt med vitkålspratet och då tipsade hon om den här iranska rätten. Det är en bonus som gör en matglad salig av lycka
Jerk Chicken ... eller vanlig Kycklingmacka ;-)

Jerk Chicken ... eller vanlig Kycklingmacka ;-)

eller finfördela köttet som jag gjort här och fyll ett Iranskt bröd eller Pitabröd med sallad,. Ät den färdiga kycklingen som den är, ta med på utflykten, dela i bitar och servera som plockmat
Persisk grytbas

Persisk grytbas

Eftersom jag är ett stort harissafan brukar jag ha i lite av det också men var försiktiga för det är oerhört starkt och iranskmat är inte starkt
Smaken är liksom baken delad

Smaken är liksom baken delad

För några dagar sedan visade en elev i årskurs nio mycket stolt upp en bild på en iransk soppa han tillagat
Meny för julgransplundring

Meny för julgransplundring

Till efterrätt blir det iranskt godis av olika slag, hör kanske inte riktigt till, men jag har inte hunnit baka norska lefser
Naturlig hårfärg utan kemikalier

Naturlig hårfärg utan kemikalier

Iransk hårhenna ger i allmänhet rödast resultat. Dessa kemikalier är även extremt allergiframkallande (kan även framkalla allergier mot andra ämnen i kläder, mat och smink), cancerframkallande, kan skada kromosomer och orsaka förgiftning och astma
GRILLABSTINENS

GRILLABSTINENS

Jag önskar att jag kunde trä upp en stor gris över öppen eld, kasta matrester åt hunden och dra upp mina egna rötter från landet

Ris - Polow (Persisk)

480 gr Basmati ris (ca 120 gr per person). För att simplifiera receptet har jag uppdelat det i 3 faser

Veckomeny vecka 49

 Den som vill lyxa till det ännu ett snäpp kan uppgradera stenbitsrommen till rysk eller iransk kaviar av någon av sorterna

Två härliga grytor med mild smak från mellanöstern

Nu senast gjorde jag en härlig iransk kycklinggryta med smak av citron, mynta och vitlök. Därför försöker jag skämma bort dom lite extra när de kommer, med nyttig, varm mat lagad med kärlek

Saffran

Iranskmat har ofta saffran i sig och även det indiska köket har en del exklusiva rätter med saffran