Jan hedh surdeg recept

Jan Hedhs choklad-panettone

Jan Hedhs choklad-panettone

Levain. Kör äpplen i en råsaftcentrifug till puré eller kör i matberedare och passera genom en sil tills du har 100 g
Baguette enligt Hedh - fast med lite surdeg

Baguette enligt Hedh - fast med lite surdeg

JanHedh har skrivit boken "Bröd" som inspirerat mig att börja baka riktigt goda bröd. Det här är baguette från Hedhs bok, fast jag tjongade i ca 1 dl rågsur i poolishen också
Surdeg

Surdeg

Information och recept hämtat från denna bok, Bröd av JanHedh Glasburk (att förvara surdegen i). Idag har jag gjort surdeg
Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Det här surdegsbrödet har jag bakat efter ett recept i boken 'Bröd' av JanHedh. Börja med att göra en surdeg på rågmjöl (se här), vilket tar ca 4 dagar. 250 g rågsurdeg. Tillsätt surdegen, degen från dag 1, honungen och vetemjölet. 250 g rågsurdeg
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Receptet kommer från JanHedhs bok “Bröd”. Brödet innehåller en gnutta jäst som hjälper surdegen att ta fart
Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Jag har själv använt Hedhs metod flera gånger. Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)

En chef i bageriet och en nerbäddad surdeg

Vi hittade varandra på hantverksbagarutbildningen för JanHedh för snart ett år sedan. Något av det första han gjorde var att dra igång Solhagas första egna rågsurdeg
Snabb och långsam slow food!

Snabb och långsam slow food!

Den välkände JanHedh har varit min ledstjärna och jag bakar  regelbundet efter recept i boken Bröd. Snarare är det så att deg jäst på surdeg och levain är mer förlåtande när det gäller jästid än deg jäst på bagerijäst
Levainbröd

Levainbröd

Ett sätt att veta om degen är färdigarbetad är att göra det så kallade glutentestet (JanHedhs tips)
Knäckebröd på rågsurdeg knäcker

Knäckebröd på rågsurdeg knäcker

Och ett av mina favoriter bland Jans bröd är hans knäckebröd. Jag har gett mig på surdeg en gång tidigare, men trots att jag vårdade dem så ömt, dog dem ut och sedan dess har jag inte provat igen
Vörtlevain, osötat

Vörtlevain, osötat

Alltså man kokar upp en flaska svagdricka, tänk på att ha en stor kastrull, då det skummar i början. Brödet innehåller ingen sirap, då det inte kan jäsa ordentligt med hjälp av surdegen och den lilla mängden jäst
Baselbröd

Baselbröd

Brödbakeriets kung är ändå JanHedh på något sätt. Jag har inte bakat så mycket ur Hedhs bok, det ska jag erkänna
Chocklad-panettone på vildjäst.

Chocklad-panettone på vildjäst.

Jag har JanHedh recept bok som jag beställt från Internet, Jag börja läser och hitta ett recept som använde levain i receptet
Surdegsbakning

Surdegsbakning

Vetesurisen hade Malin från början fått från JanHedh för åtta år sedan, så den har en ordentlig historia i bagagen
Regn, rusk och surdegsbröd

Regn, rusk och surdegsbröd

Jag inledde med ett mastigt brödprojekt från JanHedhs bok Bröd. I onsdags var det dags att mata surdegen igen och jag passade då på att baka igen
Vårt dagliga bröd...

Vårt dagliga bröd...

I höstas provade vi oss fram, tillsammans med JanHedh, för att få fram ett riktigt gott rågbröd som skulle fungera som "vårt" dagliga bröd
Bröd à la Jan Hedh

Bröd à la Jan Hedh

Man använder en poolish vilket jag gillar att arbeta med eftersom det ger en extra skjuts till brödet och är smidigt när man inte har någon surdeg att tillgå