JanHedh har skrivit boken "Bröd" som inspirerat mig att börja baka riktigt goda bröd. Det här är baguette från Hedhs bok, fast jag tjongade i ca 1 dl rågsur i poolishen också
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Det här surdegsbrödet har jag bakat efter ett recept i boken 'Bröd' av JanHedh. Börja med att göra en surdeg på rågmjöl (se här), vilket tar ca 4 dagar. 250 g rågsurdeg. Tillsätt surdegen, degen från dag 1, honungen och vetemjölet. 250 g rågsurdeg
Jag har själv använt Hedhs metod flera gånger. Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)
Vi hittade varandra på hantverksbagarutbildningen för JanHedh för snart ett år sedan. Något av det första han gjorde var att dra igång Solhagas första egna rågsurdeg
Den välkände JanHedh har varit min ledstjärna och jag bakar regelbundet efter recept i boken Bröd. Snarare är det så att deg jäst på surdeg och levain är mer förlåtande när det gäller jästid än deg jäst på bagerijäst
Och ett av mina favoriter bland Jans bröd är hans knäckebröd. Jag har gett mig på surdeg en gång tidigare, men trots att jag vårdade dem så ömt, dog dem ut och sedan dess har jag inte provat igen
Alltså man kokar upp en flaska svagdricka, tänk på att ha en stor kastrull, då det skummar i början. Brödet innehåller ingen sirap, då det inte kan jäsa ordentligt med hjälp av surdegen och den lilla mängden jäst
Man använder en poolish vilket jag gillar att arbeta med eftersom det ger en extra skjuts till brödet och är smidigt när man inte har någon surdeg att tillgå