Jordärtskockor koka recept

Gratinerade jordärtskockor

Gratinerade jordärtskockor

Vi grillade i helgen och som tillbehör åt vi gratinerade jordärtskockor. Börja med att skala jordärtskockorna, koka dem i lättsaltat vatten, tills de är mjuka, ca 20 minuter
Bakade jordärtskockor med fetaost

Bakade jordärtskockor med fetaost

Nu har en ju massor av tid att koka/tina ärter och skära fetaosten i bitar. I helgen fick jag, bland annat, ett stort gäng jordärtskockor när mina föräldrar var här på söndagsfika
Jordärtskocka på 3 sätt

Jordärtskocka på 3 sätt

Häll på vinet och låt hela kalaset koka ihop i någon minut. 4 Ingredienser 500 g jordärtskockor 3 potatisar 2 klyftor vitlök 1 msk smör 1 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin 0,5 l vatten 2 hönsbuljongtärningar 3 dl vispgrädde valfri mängd salt och peppar valfri färsk krydda till garnering, beroende på säsong och tycke Instruktioner Börja med att skala jordärtskockorna och potatisen och skär dem i bitar. Rör om och låt koka i 15 minuter. 500 g jordärtskockor
Jordärtskockor och svartrötter

Jordärtskockor och svartrötter

Soppa på jordärtskocka och svartrot300g jordärtskocka400g svartrot1 lök5 dl kycklingbuljong2 dl vitvin1 dl grädde20 g smör(oliv)oljasaltsvartpeppartrattkantarellerprosciutto eller bacon(örtolja)Skala skockorna, svartrötterna och löken, skär i bitarTa fram en kastrull, lägg i lite olja och smör Bryn skockorna, svartrötterna och löken i kastrullenHäll i vitvin och buljongKoka tills skockorna och svartrötterna mjuknatMedan soppan kokar kan du steka prosciutto riktigt krispig på en pannaLägg prosciutton åt sidan och stek trattkantarellerna i fettet som blivit kvar i pannanNär skockorna mjuknat kan du lägga i grädde och smör, koka upp och häll i en blenderKör soppan i en blender (eller med stavmixer) tills den är slät, tillsätt mera vätska vid behovSmaka av med salt och pepparGarnera med skinkan, svamparna, örtolja (kan uteslutas) och timjam, servera med gott bröd 300g jordärtskocka
Stuvade jordärtskockor med rökt lax

Stuvade jordärtskockor med rökt lax

En "vårig" lunch med små, nyskördade - och väldigt närproducerade - jordärtskockor. Skala och kokajordärtskockorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ca 15 minuter)
Jordärtskockor

Jordärtskockor

Tillsätt grädden och koka upp. Lägg i de skivade jordärtskockorna och blanda. Inte vet jag om det är säsong för jordärtskockorn, men nu är de i alla fall riktigt stora, har mindre "knölar" (dvs, är lättskalade) och är hyfsat billiga (29. Jamies bakade jordärtskockor med brödsmulor, timjan och citron (4-6 p)1 kg jordärtskockor, skalade och skivade3 dl grädde eller creme fraichesaft av 1 citron2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade1 näve timjan, färsk, repad och hackad3 rejäla nävar riven parmesansalt och peppar2 rejäla nävar färska brödsmulorolivolja* Värm ugnen till 220 grader. Jordärtskockssoppa med kavring- och äppelströssel (4 p)3 schalottenlökar1 vitlöksklyfta1 kg jordärtskockor1 msk citronsaft2 msk smör1 dl torrt vitt vin2 st grönsaksbuljongtärningar1 l vatten2 dl vispgräddeStrössel2 skivor kavring, 2 msk olja, 1 st rött äpple, 50 g västerbottenost, 2 msk hackad persilja, 1 nypa socker, salt och peppar. Lägg i jordärtskockorna och koka dem mjuka, ca 15 min. 1 kg jordärtskockor. 1 kg jordärtskockor
Jordärtskocka välkommen i mitt hem

Jordärtskocka välkommen i mitt hem

Mamma har du kokat det. Ingredienser, 4 personer300 g jordärtskockor8 dl grönsaksbuljong3 dl grädde1 tsk salt0,5 dl persilja, hackadGör så härSkala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten.  Kokajordärtskockorna mjuka i grönsaksbuljongen cirka 15 minuter. 300 g jordärtskockor
Höstsoppa på jordärtskockor

Höstsoppa på jordärtskockor

Koka tills allt är riktigt genomkokt. Jordärtskockor passar perfekt i en soppa. Häll i crème fraiche, koka upp