Vi grillade i helgen och som tillbehör åt vi gratinerade jordärtskockor. Börja med att skala jordärtskockorna, koka dem i lättsaltat vatten, tills de är mjuka, ca 20 minuter
Nu har en ju massor av tid att koka/tina ärter och skära fetaosten i bitar. I helgen fick jag, bland annat, ett stort gäng jordärtskockor när mina föräldrar var här på söndagsfika
Häll på vinet och låt hela kalaset koka ihop i någon minut. 4 Ingredienser 500 g jordärtskockor 3 potatisar 2 klyftor vitlök 1 msk smör 1 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin 0,5 l vatten 2 hönsbuljongtärningar 3 dl vispgrädde valfri mängd salt och peppar valfri färsk krydda till garnering, beroende på säsong och tycke Instruktioner Börja med att skala jordärtskockorna och potatisen och skär dem i bitar. Rör om och låt koka i 15 minuter. 500 g jordärtskockor
Soppa på jordärtskocka och svartrot300g jordärtskocka400g svartrot1 lök5 dl kycklingbuljong2 dl vitvin1 dl grädde20 g smör(oliv)oljasaltsvartpeppartrattkantarellerprosciutto eller bacon(örtolja)Skala skockorna, svartrötterna och löken, skär i bitarTa fram en kastrull, lägg i lite olja och smör Bryn skockorna, svartrötterna och löken i kastrullenHäll i vitvin och buljongKoka tills skockorna och svartrötterna mjuknatMedan soppan kokar kan du steka prosciutto riktigt krispig på en pannaLägg prosciutton åt sidan och stek trattkantarellerna i fettet som blivit kvar i pannanNär skockorna mjuknat kan du lägga i grädde och smör, koka upp och häll i en blenderKör soppan i en blender (eller med stavmixer) tills den är slät, tillsätt mera vätska vid behovSmaka av med salt och pepparGarnera med skinkan, svamparna, örtolja (kan uteslutas) och timjam, servera med gott bröd 300g jordärtskocka
En "vårig" lunch med små, nyskördade - och väldigt närproducerade - jordärtskockor. Skala och kokajordärtskockorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ca 15 minuter)
Tillsätt grädden och koka upp. Lägg i de skivade jordärtskockorna och blanda. Inte vet jag om det är säsong för jordärtskockorn, men nu är de i alla fall riktigt stora, har mindre "knölar" (dvs, är lättskalade) och är hyfsat billiga (29. Jamies bakade jordärtskockor med brödsmulor, timjan och citron (4-6 p)1 kg jordärtskockor, skalade och skivade3 dl grädde eller creme fraichesaft av 1 citron2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade1 näve timjan, färsk, repad och hackad3 rejäla nävar riven parmesansalt och peppar2 rejäla nävar färska brödsmulorolivolja* Värm ugnen till 220 grader. Jordärtskockssoppa med kavring- och äppelströssel (4 p)3 schalottenlökar1 vitlöksklyfta1 kg jordärtskockor1 msk citronsaft2 msk smör1 dl torrt vitt vin2 st grönsaksbuljongtärningar1 l vatten2 dl vispgräddeStrössel2 skivor kavring, 2 msk olja, 1 st rött äpple, 50 g västerbottenost, 2 msk hackad persilja, 1 nypa socker, salt och peppar. Lägg i jordärtskockorna och koka dem mjuka, ca 15 min. 1 kg jordärtskockor. 1 kg jordärtskockor
Mamma har du kokat det. Ingredienser, 4 personer300 g jordärtskockor8 dl grönsaksbuljong3 dl grädde1 tsk salt0,5 dl persilja, hackadGör så härSkala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Kokajordärtskockorna mjuka i grönsaksbuljongen cirka 15 minuter. 300 g jordärtskockor
Skala jordärtskockorna och låt koka mjuka i lättsaltat vatten. Lägg ner de hyvlade jordärtskockorna och sötpotatisen, några i taget, och fritera tills gyllene
Lägg smöret till vinägretten i en kastrull och koka upp på högsta värme. jordärtskockor. Låt smöret koka tills det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt
Underbar sallad med pesto, ugnsrostade jordärtskockor, buffelmozzarella, nashipäron, pinjenötter och annat gott som gifter sig i en perfekt mix till den kanske godaste vegetariska salladen någonsin