Kött fransyska tillaga recept

Lågtempererad fransyska med smak av timjan

Lågtempererad fransyska med smak av timjan

Sen är det ju lite söndagsfeeling när man lagar helt kött i ugn. Kött. Finputsa köttet från sega hinnor. Krydda köttet ordentligt med salt, peppar och timjan
Nötstek i gryta av fransyska

Nötstek i gryta av fransyska

KÄNN på köttet istället. En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer
Kött shawarma- Kebab

Kött shawarma- Kebab

Innan det är dags att tillagaköttet låter du den stå i rumstemperatur en stund. Köttet ska marineras i flera timmar för absolut godast smak och konsistens
Kött i ugn - perfekt till många

Kött i ugn - perfekt till många

Eftersom man inte behöver försteka köttet något, såsen tillagas samtidigt som köttet och allt går att förbereda så är det en perfekt bjudrätt när man är många
Långsambakad fransyska med tomater

Långsambakad fransyska med tomater

Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja. Salta och peppra runtom köttet och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del
En fransyska!

En fransyska!

Fransyska är ju annars ett magert kött som lätt kan bli torrt och segt. Oljan får följa med vid serveringen för att ge det skivade köttet smak
Köttgryta av fransyska (Crock Pot)

Köttgryta av fransyska (Crock Pot)

Det är så skönt att bara stoppa ner alla ingredienser i grytan och så tillagar sig maten själv. Köttgryta är ju aldrig fel och här kokade jag en härlig köttgrytafransyska och serverade den med blomkålsmos smaksatt med pepparrot, jättegott
Middagstips: Taco på fransyska

Middagstips: Taco på fransyska

Eftersom köttet skall frysas in så är det bra med lite planering innan man ska tillaga rätten. De allra godaste smårätterna bjöds det på hos Svenskt kött (i mitt tycke i alla fall

En god gryta och en god fransyska

Lägg ner köttet på grönsakerna och slå het buljong runt om. En liten fransyska av dovhjort fick följa med till fjällen, och denna tillagades igår, så här
Tjälknöl

Tjälknöl

Jag använde nötkött men det blir mycket bra med älgkött också. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Mormors manglade biff, på mammas vis

Mormors manglade biff, på mammas vis

Kötthandlaren manglade skivorna av fransyska. Precis som så ofta när jag var barn, vaknade jag på söndagsmorgonen och kände dofterna från att mamma redan stod och brynte kött nere i köket

Recept och inspiration

När man väljer ekologiskt och närproducerat kött är det inte alltid säkert att man får tag i den köttbiten man känner sig bekväm att tillaga så den här sidan är tänkt som inspiration om du kommer över en fin bit kött från granngården men inte vet vad du ska göra av den
Rumpstek

Rumpstek

Nu är det dock så att denna typen av kött helst inte ska bli genomstekt då detta är en mörare bit, utan då kan det passa bättre att använda sig av till exempel fransyska