Sen är det ju lite söndagsfeeling när man lagar helt kött i ugn. Kött. Finputsa köttet från sega hinnor. Krydda köttet ordentligt med salt, peppar och timjan
KÄNN på köttet istället. En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer
Innan det är dags att tillagaköttet låter du den stå i rumstemperatur en stund. Köttet ska marineras i flera timmar för absolut godast smak och konsistens
Eftersom man inte behöver försteka köttet något, såsen tillagas samtidigt som köttet och allt går att förbereda så är det en perfekt bjudrätt när man är många
Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja. Salta och peppra runtom köttet och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del
Det är så skönt att bara stoppa ner alla ingredienser i grytan och så tillagar sig maten själv. Köttgryta är ju aldrig fel och här kokade jag en härlig köttgryta på fransyska och serverade den med blomkålsmos smaksatt med pepparrot, jättegott
Eftersom köttet skall frysas in så är det bra med lite planering innan man ska tillaga rätten. De allra godaste smårätterna bjöds det på hos Svenskt kött (i mitt tycke i alla fall
Lägg ner köttet på grönsakerna och slå het buljong runt om. En liten fransyska av dovhjort fick följa med till fjällen, och denna tillagades igår, så här
Jag använde nötkött men det blir mycket bra med älgkött också. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Kötthandlaren manglade skivorna av fransyska. Precis som så ofta när jag var barn, vaknade jag på söndagsmorgonen och kände dofterna från att mamma redan stod och brynte kött nere i köket
När man väljer ekologiskt och närproducerat kött är det inte alltid säkert att man får tag i den köttbiten man känner sig bekväm att tillaga så den här sidan är tänkt som inspiration om du kommer över en fin bit kött från granngården men inte vet vad du ska göra av den
Nu är det dock så att denna typen av kött helst inte ska bli genomstekt då detta är en mörare bit, utan då kan det passa bättre att använda sig av till exempel fransyska
Behåll nätet på franskyskan så att köttet håller formen och tillagas jämnt. Köttbiten stoppar man rakt ner i kokspadet med en massa godsaker, främst porteröl som ger såsen sin speciella och helt gudomliga smak
Skiva upp köttet och lägg upp grönsakerna. Hursomhelst så tillagade jag min älg på samma sätt som pulled pork - den fick stå och gotta sig länge och väl i ugnen med andra ord