Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den) Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Ställ in lergrytan med steken i en kall ung, vrid upp till 175 C och låt stå i ca 2 timmar. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek 2 gula lökar 1 morot 2 äpplen 1 tsk salt 1 tsk enbär (kan uteslutas) 1 msk pepparmix 4 lagerblad 3 msk rönnbärssylt eller gelé 1/2 liter öl (porter) 1 dl grädde 1 tsk soya Idealmjöl Späcka ev steken med katrinplommon
Skär köttet i ganska stora bitar och lägg dom i lergrytan. Häll på vatten så det nästa täcker köttet. Denna veckans måndag var inget undantag, på spisen kokade potatisen och i ugnen puttrade en kalvfrikassé i lergrytan
Lägg köttet i en gryta som tål ugn (jag använder en lergryta). Nötköttet blir dock lite torrare än fläskköttet, men det gör absolut ingenting då man har så mycket vätska i grytan att blanda köttet med
Skär köttet i lagom bitar. fransyska eller rostbiff. Blanda köttbitarna och lägg dem som ett lager. Stoppa köttet i en plastpåse (6-8 liter) och häll i marinaden. Smörj terrinen/lergrytan med smör (1 stor lergryta alternativt flera små)
Fram med favvoredskapet, lergrytan, ner med lök, vitlök och kött. Inga konstigheter, men lite förpliktelser medför det allt när man får tag på så gott kött