Lägg upp köttet på en skärbräda och klappa torrt med papper,så stekytan blir jämn och fin. Skär några snitt i i köttet och stoppa in vitlöksklyftor och rosmarin i snitten
KÄNN på köttet istället. Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur. Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen
Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja. Salta och peppra runtom köttet och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del
Nu är det dock så att denna typen av kött helst inte ska bli genomstekt då detta är en mörare bit, utan då kan det passa bättre att använda sig av till exempel fransyska
När köttet nått den temperatur du vill ha, prova gärna att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen)
Koka upp spadet och lägg sedan i köttet. Sila skyn från köttet och häll upp i en annan kastrull. 1,5 kg fransyska. 11 tärning köttbuljong. 1Porterstek1,5 kg fransyska 3-4 morötter, skivade 1 stor gul lök, hackad 3 klyftor vitlök, hackad 50 cl porter 1,5 dl svartvinbärssaft (outspädd) 2 dl vatten 0,5 dl oxfond 1 tärning köttbuljong 1 dl soja 1 tsk timjan ca 15 enbär. 1Sommarsallad250 g honungsmelon 250 g galiamelon 0,5 gurka 2 tomater ca 10 blad romansallad 1 rödlök 300 g fetaost salt 100 g tärnad fetaost i oljaHäll upp alla ingredienser förutom köttet i en gryta. Vänd köttet och sjud ytterligare 45 minuter tills köttet har temperatur 75 grader. Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet i 20 minuter
en hela dagen så passade jag på att ägna min lediga dag åt att träna och träffa vänner, för att sedan komma hem trött och hungrig till till en färdiglagad köttbit som bara väntade på att bli isärdragen, fotograferad och uppäten
Jag älskar ju nötkött med hög fetthalt, varför högrev alltid har varit en favorit. Temperaturen är förstås olika för olika styckdelar, men med tiden är det inte riktigt lika noga
Idag fanns det fortfarande gott kött kvar och vi åt fransyska till lunch. Jag tillagade ju som sagt en gigantisk kalvfransyska igår, 3,3 kg tung. Jag stekte den först på hög temperatur i pannan och ställde sedan in den i ugnen på 125 grader tills steken kommit upp i 60 grader
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. fransyska eller ytterlår. Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev