Kalops – denna gång gjord på hemskjuten älg. Faktum är att kalops är en av de rätter av rang, som effektivt räknat, kanske låter dig stå endast en kvart vid spisen
1 kg benfri högrev av älg. Skär köttet i tre cm stora kuber. Bryn bitarna i smör. Lägg inte för mycket kött i pannan åt gången, då blir köttet kokt snarare än stekt
Mat & recept Älgkalops med kokt potatis och svartvinbärsgelé. 59För någon dag sedan åt jag och hjärtat älgkalops, var så längesedan som man åt kalops så när vi hade så gott kött som vi hade hemma så passade vi på att göra något gott av det. 500 g fina grytbitar av älg (ca 3 cm bitar)0,25 dl vetemjö (Kan hända att man behöver använda lite mer)l1 tsk salt0,25 tsk vitpeppar1 st lagerblad (Alternativt 2 små)6 st grovkrossade kryddpepparkorn1 st gula lökar i ganska tjocka skivor (Alternativt 2 små)1 st morot i tjocka skivor (Alternativt 2 små)4 dl vatten (Man kan använda lite mer om man vill)Smör/Margarin att bryna iSjälv använde jag lite soja för att få finare färg på kalopsenGör såhär. 59För någon dag sedan åt jag och hjärtat älgkalops, var så längesedan som man åt kalops så när vi hade så gott kött som vi hade hemma så passade vi på att göra något gott av det
Kött av älg, ren eller lamm kan ersätta nöt. Klyfta de skalade betorna och servera dem till kalopsen. Klyfta löken tunt, bryn i tjockbottnad gryta till fin färg i lite av smöret, ta upp
Med fördel används kalopskött eller ytterfilé av älg, men även fransyska och innerfilé kan användas. Älggryta - gryta av älgkött kryddad med grönpeppar, enbär, svartvinbärsgelé samt dijonsenap med smörfrästa kantareller och avrundad med vispgrädde
Skär det halvtinade älgköttet i tärningar. Koka köttet i tryckkokaren i ca 15-20 min beroende på vilken del av älgen man använder. 700 g älgkött benfritt