Kalops älg recept

Älgkalops

Älgkalops

1 kg benfri högrev av älg. Skär köttet i tre cm stora kuber. Bryn bitarna i smör. Lägg inte för mycket kött i pannan åt gången, då blir köttet kokt snarare än stekt
Viltgryta med trattkantareller

Viltgryta med trattkantareller

Och tjälknulen, och älgfilén, och kalopsen, och-…. Farmor och hennes syster Gerd serverade antingen älg, eller röding
Älgkalops med kokt potatis och svartvinbärsgelé

Älgkalops med kokt potatis och svartvinbärsgelé

Mat & recept Älgkalops med kokt potatis och svartvinbärsgelé. 59För någon dag sedan åt jag och hjärtat älgkalops, var så längesedan som man åt kalops så när vi hade så gott kött som vi hade hemma så passade vi på att göra något gott av det. 500 g fina grytbitar av älg (ca 3 cm bitar)0,25 dl vetemjö (Kan hända att man behöver använda lite mer)l1 tsk salt0,25 tsk vitpeppar1 st lagerblad (Alternativt 2 små)6 st grovkrossade kryddpepparkorn1 st gula lökar i ganska tjocka skivor (Alternativt 2 små)1 st morot i tjocka skivor (Alternativt 2 små)4 dl vatten (Man kan använda lite mer om man vill)Smör/Margarin att bryna iSjälv använde jag lite soja för att få finare färg på kalopsenGör såhär. 59För någon dag sedan åt jag och hjärtat älgkalops, var så längesedan som man åt kalops så när vi hade så gott kött som vi hade hemma så passade vi på att göra något gott av det
Kalops på älg

Kalops på älg

Det sägs att det är en skånsk kalops när man har tillsatt morötter. Klassisk rätt gjod på älgkött. 1 kg älgkött i grytbitar. 1 kg älgkött i grytbitar

Att släppa taget

Till middag blir det kalopsälg. Ja, det kan innebära mycket. Jag står som sagt var inför många förändringar

Kalops med viltsmak

600 g grytbitar av hjort eller älg. Hetta upp margarinet i en stekpanna och bryn grytbiterna. Skala och dela lök och morötter i bitar

Kalops!

Jag fick även en massa grytbitar av älg så en kalops var ganska självklar att inviga grytan med. Kalops är verkligen bland det godaste som finns

Kalops med rödbetor

Kött av älg, ren eller lamm kan ersätta nöt. Klyfta de skalade betorna och servera dem till kalopsen. Klyfta löken tunt, bryn i tjockbottnad gryta till fin färg i lite av smöret, ta upp

Älggryta med kantareller

Med fördel används kalopskött eller ytterfilé av älg, men även fransyska och innerfilé kan användas. Älggryta  - gryta av älgkött kryddad med grönpeppar, enbär, svartvinbärsgelé samt dijonsenap med smörfrästa kantareller och avrundad med vispgrädde

Älgkalops

Älgkalops – klassisk kalops fast på älgkött och med mycket vitlök, svensk husmanskost när den är som bäst

Älgkalops i tryckkokare

Skär det halvtinade älgköttet i tärningar. Koka köttet i tryckkokaren i ca 15-20 min beroende på vilken del av älgen man använder. 700 g älgkött benfritt

Älgkalops

Älgkalops - klassisk kalops fast på älgkött och med mycket vitlök, svensk husmanskost när den är som bäst