Att använda morötter i kalopsen verkar vara ett skånskt påhitt, jag tycker bara att det verkar självklart då lök och morötter ger en underbar mustig smak tillsammans med nötkött
Kalops är perfekt att göra i crockpot. Här visas kalopsen innan den kokas sakta. 1 kg grytbitar av högrev eller bog. 1 kg grytbitar av högrev eller bog
10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
4 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben) 200 g morötter 2 gula lökar 1 msk smör 1 msk olja 2 msk konc kalvfond 2 lagerblad 12 kryddpepparkorn 2 msk vetemjöl 1 liter vatten ca 2 tsk salt vitpeppar Till servering kokt potatis inlagda rödbetor Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Kalops är en kär gammal grytklassiker och att den görs i olika versioner visste vi redan, t. I ingredienslistan fanns, förutom kött och morötter, även ärtor, vin, rosmarin och tomatpuré, något man inte hittar i varken den svenska eller den skånska kalopsen och frågar ni oss så passade dom fint däri
Det är kalops på gång. 1 1/2 kg högrev eller märgpipa3 gula lökar2 morötter8 kryddpepparkorn1 lagerblad1 liter köttbuljong2 msk vetemjölSmör att steka iSalt och malen vitpeppar. 1 1/2 kg högrev eller märgpipa