Det är löjligt hur mycket vatten det går åt när man diskar. Men nu skulle det inte handla om disk utan en väldigt god potatisgratäng som jag gjorde igår, med trattkantareller och kantarellfond
I veckan gjorde jag en kantarellsås som verkligen blev kanongod och som jag som sagt svängde ihop på en vardagkväll (så ni förstår hur lätt och snabb den är)
1 liter vätska och här kan man välja hur fet man vill ha den. 2-3 msk kantarellfond. 1 liter vätska och här kan man välja hur fet man vill ha den. 2-3 msk kantarellfond
Smaka eventuellt av med lite mer koncentrerad kantarellfond samt salt och peppar efter smak. Jag anpassar bara temperaturen efter hur man ligger till med övriga tillbehör
Köttfärs är behändigt, och förhållandevis billigt, och kan varieras hur mycket som helst. 500 g nötfärs - har du tillgång till älgfärs så går det alldeles utmärkt1 dl hirsflingor2 dl vatten1 ägg2 msk viltkrydda av något slag - min kommer från The Spice Tree½ msk salt1 stor vitlöksklyftaolja/smör till stekning15 g torkade trattkantareller3 dl valfri grädde - jag tog 1½ dl LF vispgrädde och 1½ dl LF matgrädde2 msk kantarellfondTa fram köttfärsen en halvtimme innan tillagning så den blir rumstempererad
Nu har de även kommit ut med en ekologisk version av sin vanliga grönsaksfond och en asiatisk fond med ingefära, chili och vitlök samt faktiskt också veganmärkt sina fem växtbaserade fonder (Scharlottenlöksfonden, kantarellfond, asiatisk, grönsaks och ekologisk grönsaksfond) – så de har verkligen vässat sitt vegogame på senaste
Skiva resten utav kantarellerna eller hälften utav dom beroende på hur mycket sallad man vill göra. Smaka av med citronjuice, salt och peppar (jag hade även i 2 msk kantarellfond)
Köttbuljong eller –fond eller vilt- och kantarellfond eller liknande. Jag hade fått underbar hjortfärs från goda vänner efter jakt och funderade på hur jag skulle göra när jag hittade ett recept på älgfärsbiffar
lax med en sås på vilt och kantarellfond och lingon lixom. Min har hitintills varit hur bra som helst. Idag har jag också testat att göra kesoplättar som jag hört mycket gott om, men har dock inte hunnit smaka dom ännu, så det får bli ett senare inlägg om dom (om de är goda förstås)
vilt- och kantarellfond). Torkad svamp (jag anger inte exakt mått eftersom det beror på hur mycket du har och hur mycket du vill ha i) eller färsk svamp (tänk på att den krymper när den steks)
Det åstadkoms genom att använda kantarellfond, ha i mycket vitt vin men inte så mycket grädde, med hjälp av den naturliga smakförstärkaren Kelpamare – och tryffelolja och en liten bit inlagd tryffel på burk som jag hade kvar i kylen