Karamelläpple recept

Tarte Tatin med karamelläpple

Tarte Tatin med karamelläpple

Blanda snabbt samman mjöl, crème fraiche, socker, salt och kanel till en mördeg, först med en slev och sedan med händerna
Vintervärme

Vintervärme

Ugnsbakade karamelläpplen med rosmarin och havssalt från Den vassaste kniven. Temat för Månadens sötsak i november visade sig komma väl till pass så här i början av december

Karamelläpplen/päron

Lägg smöret och sockret i en kastrull eller teflonbelagd stekpanna. Koka till kolakonsistens. Under tiden skalar och klyftar du äpplena, som du sen häller ner i "kolasmeten"

Kryddiga karamelläpplen

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i ca 1 cm breda klyftor. Lägg äppelklyftorna i en skål och blanda dem med citronsaften

Crepes med karamelläpplen

Vispa ihop smeten till crepesen. Grädda crepesen så tunna som möjligt. Smält smöret tillsammans med sockret i en traktörpanna

efterrätt

Kardemummapannacotta med karamelläpple och kanelcrumbel. 4 personeren timme (+ minst 2-3 timmar i kylen)Pannacotta100 g vit choklad3 gelatinblad5 dl vispgrädde½ vaniljstång1 tsk hela kardemummakärnorKaramelläpple1½ dl socker½ dl vattensaften av en halv citron3 fasta äpplen, tex GravensteinKanelcrumble1 dl rumsvarmt smör1 dl socker2 dl vetemjöl1 tsk malen kanelPannacotta