Blanda ner grädde, buljong och persilja. Härom dagen kokade jag soppa igen och då på kantareller, champinjoner och ostronskivling, som odlas i utkanten av Halmstad
Häll på grädde och buljong. 3 dl höns/kycklingbuljong (byt mot grönsaksbuljong om du är vegge). 3 dl höns/kycklingbuljong (byt mot grönsaksbuljong om du är vegge)
Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljongen, håll dem sedan varma. Koka upp och skumma väl. tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare när buljongen är reducerad
Späd med varmt spad litet i sänder, låt det under omrörning koka in mellan varje spädning. Brun sås (Recept ur "Vår kokbok" från 1959)4 personer1 msk smör2 msk vetemjöl4 dl kött- eller grönsaksspad eller buljong av buljongtärningsaltvitpepparsoyatomatpuréSmält (bryn om så önskas) smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt smör och mjöl fräsa samman en stund under omrörning. Koka därefter såsen sakta omkring 3 minuter
I dagens inlägg lär jag dig hur du kokarkycklingbuljong och hur du fryser in den. Att koka sina egna fonder kan kännas jobbigt, även jag känner så ibland
Det passade så bra eftersom jag ändå hade planerat att koka en sats nu i helgen. Nässelsoppa1 liter nässelblad7 dl vatten1 grönsaksbuljongtärning2 dl vispgrädde½ tsk mald muskotnötsaltvitpepparägghalvor till serveringKoka upp lite saltat vatten i en kastrull. Lägg i nässlorna och låt koka i 20 sekunder. Koka upp 7 dl vatten, buljong och grädde i en kstrull. 1 grönsaksbuljongtärning