Bjuder på lite karamell med nötter, så här på fredagskvällen, och önskar er en trevlig adventshelg. Karamell med nötter2 dl grädde2 dl sirap1,5 dl socker1 dl grovt hackade paranötter1 dl grovt hackade cashewnötter. Gör så härKoka upp grädde, sirap och sockerLåt koka till 123 grader, rör om då och dåAnvänd en digital kökstermometer, eller gör ett kulprov, fyll ett glas med kallt vatten och häll i lite kolasmet,om du kan forma smeten till en kula är kolan klarTa bort från värmen och tillsätt nötterHäll i en form 15 x 30 cm med bakpapperLåt svalna och skär i bitar 2 dl grädde
Kola, salt och choklad i absurda mängder. Smaka av och tillsätt ev mer kola, salt eller mer vanilj. För kolasås kokar jag mina burkar i ca 1-1½ timme, för fastare kolasås (väldigt trög men fortfarande lite flytande) ca 2 timmar och för en fastare kolakonsistens som inte rinner utan är bredbar så kokar jag mina burkar i mellan 3½-4 timmar. Salt Karamell Marängsmörkräm160 g äggvitor200 g fint strösocker400 g riktigt rumsvarmt smr2 rejäla nypor flingsalt1 dl fast dulce de leche (kokad ca 4 timmar)2 krm vaniljpulverLägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin)
Choklad, kola och hallon. Tårtan hon gjort var Salty Caramel Chocolate Cake (Chokladtårta med salt karamell) Ungefär samtidigt med denna så visade de en äppelpaj med massor av flingsalt i på en av morgonprogrammen
Skär kolan i önskad storlek, läs inläggstexten om kolan/karamellen är för hård för att skära. Alternativt följer du slaviskt med under tiden kolan stelnar så du tar den i rätt tid för att skära men det har jag inte lust att följa med på så jag gör som jag beskrev precis och det går jättebra
Tjong gräddkola. tjong karamellerna i florsocker för att minska risken för att dem klibbar ihop. Kontrollera om kolan är färdig genom att droppa lite av smeten då och då i en kopp med kallt vatten, när den stelnar är den klar
Lingon och kola är en så otroligt god kombination och är väldigt vintrig. Karamellsås. Det ljusa muscovadosockret ger extra kola smak och här har jag även smaksatt med lite kanel men den kan man utesluta om man vill
För ett tag sedan hittade jag denna bok i lådan - GOD JUL Kakor, knäck och karameller, skriven av Clara Lidström (Underbara Clara) och AnnaKarin Nyberg