Smula ner jästen i en degbunke. Strö över lite mjöl och plasta in. Dessa bröd går alldeles utmärkt att kalljäsa under natten för att på morgonen gräddas
Häll över kallt vatten och olja och rör tills jästen löst sig. Finfördela jästen i en bunke. En liten rolig berättelser om källarfranska är att de har fått sitt namn av att de fick jäsa i källare övernatten därav källarfranska
Smula ner jästen i en degbunke. Jag har läst någonstans att källarfranska har fått sitt namn av att de ursprungligen fick stå och jäsa i källaren övernatten
Att man dessutom bara skär den färdigjästa degen i bitar med degskrapan, och inte behöver stå och rulla eller forma bullar, det gör denna deg särskilt lämplig för den som inte känner sig så van att baka
Nu har jag dock hittat formen och är riktigt stolt över mina rapsoljebullar som utvecklats utifrån ett enkelt recept på källarfranska jag fick av storasyster Carin
) En annan favorit är kalljästakällarfranska, hur goda som helst dom också. Kalljästa, eller nattjästa frallor svänger man alltså ihop på kvällen, rullar och lägger på en bakplåt som får plats i kylskåpet (tips, de finns i mindre format att köpa på IKEA och eventuellt också på ICA), bullarna täcks med en ren kökshandduk/bakduk och får sedan stå i kylen övernatten och jäsa
Just det där med kalljäst är verkligen vår melodi, att stiga ur sängvärmen efter en skön sovmorgon, flytta bullplåten från kylen till ugnen och en stund senare njuta av varma bullar till en kopp java
Visst är det gott med nybakade frukostbullar och kalljästa bullar är så perfekt. Strö lite mjöl över degen och täck med plastfolie, ställ i kylen övernatten
Gjorde degen igår kväll efter ett recept jag hittade på nätet , sedan har den fått jäsa i kylen övernatten så nu på morgonen är det bara slänga in det i ugnen å grädda