Källarfranska jäst över natten recept

Nattjästa källarfranska

Nattjästa källarfranska

Imorse gräddade jag ett så gott bröd som stått i kylskåpet och jästövernatten. Sätt in plåten i kylskåpet övernatten
Källarfranska

Källarfranska

Smula ner jästen i en degbunke. Strö över lite mjöl och plasta in. Dessa bröd går alldeles utmärkt att kalljäsa under natten för att på morgonen gräddas

Kalljästa källarfranska

Täck degen med plastfolie och ställ in den i kylskåpet övernatten. Smula ner jästen i en bunke, häll över den kalla mjölken och rör ut jästen väl
Källarfranska med dinkel

Källarfranska med dinkel

Blanda ut jästen med vattnet. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme övernatten eller i ett dygn
Källarfranska till helgfrukost

Källarfranska till helgfrukost

Smula ner jästen i en degbunke. Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen övernatten
Källarfranska

Källarfranska

Smula ner jästen i en degbunke. Ställ i kylskåpet övernatten. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser
Källarfranska

Källarfranska

Häll över kallt vatten och olja och rör tills jästen löst sig. Finfördela jästen i en bunke. En liten rolig berättelser om källarfranska är att de har fått sitt namn av att de fick jäsa i källare övernatten därav källarfranska
Källarfranska

Källarfranska

Smula ner jästen i en degbunke. Jag har läst någonstans att källarfranska har fått sitt namn av att de ursprungligen fick stå och jäsa i källaren övernatten
Jullovsfrukost med källarfranskor

Jullovsfrukost med källarfranskor

Att man dessutom bara skär den färdigjästa degen i bitar med degskrapan, och inte behöver stå och rulla eller forma bullar, det gör denna deg särskilt lämplig för den som inte känner sig så van att baka
Mina fina bullar

Mina fina bullar

Nu har jag dock hittat formen och är riktigt stolt över mina rapsoljebullar som utvecklats utifrån ett enkelt recept på källarfranska jag fick av storasyster Carin
Kalljästa frukostbullar

Kalljästa frukostbullar

) En annan favorit är kalljästakällarfranska, hur goda som helst dom också. Kalljästa, eller nattjästa frallor svänger man alltså ihop på kvällen, rullar och lägger på en bakplåt som får plats i kylskåpet (tips, de finns i mindre format att köpa på IKEA och eventuellt också på ICA), bullarna täcks med en ren kökshandduk/bakduk och får sedan stå i kylen övernatten och jäsa
Flytta plåten från kylen till spisen i morgon bitti.

Flytta plåten från kylen till spisen i morgon bitti.

Just det där med kalljäst är verkligen vår melodi, att stiga ur sängvärmen efter en skön sovmorgon, flytta bullplåten från kylen till ugnen och en stund senare njuta av varma bullar till en kopp java
God morgon…?

God morgon…?

Smula ner jästen i en degbunke. Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen övernatten
Grov dinkellimpa

Grov dinkellimpa

Källarfranska med dinkel på halva fördegen och Grov dinkellimpa på den andra halvan. Blanda ut jästen med vattnet
KALLJÄSTA KÄLLARFRANSKA

KALLJÄSTA KÄLLARFRANSKA

Visst är det gott med nybakade frukostbullar och kalljästa bullar är så perfekt. Strö lite mjöl över degen och täck med plastfolie, ställ i kylen övernatten
Nattjästa källarfranska

Nattjästa källarfranska

Sätt in plåten i kylskåpet övernatten. Igår morse överraskade jag mina jobbarkompisar (de få som fortfarande jobbar) med nybakta frallor till frukost
Källarfranska

Källarfranska

Rör ihop jäst med mjölken och häll i resten av ingredienserna. Hade gjort degen igår kväll och hade den i kylen övernatten
Nattjäst källarfranska

Nattjäst källarfranska

Gjorde degen igår kväll efter ett recept jag hittade på nätet , sedan har den fått jäsa i kylen övernatten så nu på morgonen är det bara slänga in det i ugnen å grädda