Nu börjar det bli dags att tänka på julmaten och något jag vill ha på julbordet är Kålrotslåda. Den här kålrotslådan tycker jag är godare än den vanligamed en massa skorpmjöl i smeten, dessutom är den nyttigare och det är inte fy skam
Ni minns att jag skulle tillreda en kålrotslåda. Jag ville ha den så nära en "riktig" låda som möjligt så jag tittade i "Marthas kokbok" på receptet, den äkta finska kålrotslådan
Tänk, julen 2011 är redan över och kommer inte tillbaka, ett stort tack till ALLA er som kom in med ett God jul att dela med er av, jag var med er alla i tanken även om jag aldrig hade tillräckligt med internettid för att kunna kommentera tillbaka till er
Kålrotslåda 1 kg kålrot, skalat och skuret vatten 2 tsk salt 2 dl grädde 1 dl skorpmjöl 1 ägg 1/2 tsk torkad ingefära 1/2 tsk kanel 1 krm muskötnöt 2-3 msk sirapBlanda grädde och skorpmjöl Koka kålrots bitarna i vatten och salt tills mjuka Häll kokvattnet i en annan bunke och mosa kålrötterna med en stavmixer Blanda i grädde/skorpmjöl, ägg, sirap och kryddor Häll eventuellt i av kokvattnet om massan känns för tjock Lägg i ugnssäkra formar och tryck i små smör klickar och strö över av skorpmjöl Grädda i 175 grader i ca 1hVår fläskiga julgran 1 kg kålrot
Idag gjorde jag en Finsk kålrotslåda och för oss är dessa lådor ett måste på julen och när jag nu hittade ett som var Lchf så var jag ju bara tvungen att testa
Det betyder att jag kommer att tillreda en kålrotslåda i år. Kålrot kokt utan salt. Jag genomförde en kritisk granskning av bilden och konstaterar att där finns både potatis, sillsallad, mortos- och kålrotslåda, men bara för att det finns framme behöver man ju inte äta av det
Sen åt vi Domtaskinka, köttbullar, prinskorv och kålrotslåda till middag. Dagens matbild. Vi hade mysmiddag med ägg och hemmagjord skagenröra till förrätt
Finsk julmat har fått en egen avdelning, jag kan faktiskt skryta med att ha flest google-träffar på sök “finsk kålrotslåda”… Nödmat har också fått lite utrymme för hur man ätit genom historien har intresserat mig speciellt